GLOBUS

Kao iz filmova o Jamesu Bondu: Ubijen brat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una

Ubistvo u Maleziji

(M. D.)

14.2.2017

Kako javljaju inostrani mediji, brat predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong-una ubijen je danas u Maleziji.

Brat sjevernokorejskog diktatora bio je disident, koji se nije slagao sa politikom svog brata, te je to, vjeruje se, glavni razlog zbog kojeg je ubijen.

Britanski Independent prenosi izvještaje korejskih medija o nekim od detalja ubojstva starijeg brata sjevernokorejskog diktatora. Jong-nam navodno je ubijen na aerodromu u Kuala Lumpuru, a otrovnim strelicama napale su ga dvije tajne agentice.

Lokalni mediji javljaju samo da je neimenovani državljanin Sjeverne Koreje preminuo na putu do bolnice. Šef policije Abdul Aziz Ali kratko je rekao samo da identitet nije potvrđen. 

Jedan od zaposlenika hitne službe u bolnici Putrajaya, predgrađu Kuala Lumpura rekao je kako je riječ o čovjeku rođenom u sedamdesetim godinama prošlog vijeka i nosi prezime Kim. 

Jong-nam iza sebe već ima nekoliko pokušaja atentata, a navodno je preživio pokušaj ubojstva u bivšoj portugalskoj koloniji Macauu nakon smrti njegovog oca Kim Jong-ila krajem 2011. godine. 

Zanimljivo je spomenuti pomalo zaboravljenu crticu njegove biografije. Kim Jong-ila uhvaćen je u jednoj japanskoj zračnoj luci s lažnim pasošem, a vlastima se pravdao govoreći da je samo htio posjetiti tokijski Disneyland.