HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Dan oslobođenja Mostara:Niko nema pravo ne prisjećati se mrtvih

Položeno cvijeće na biste narodnih heroja

M. H.

14.2.2017

Obilježavanje 14. februara, Dana oslobođenja Mostara od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu, koje je započelo u subotu svečanom akademijom i dodjelom nagrada „14.februar“, danas je nastavljeno polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja i druga spomen obilježja u Mostaru. 

Tako je cvijeće položeno na bistu narodnog heroja Mustafe Ćemalovića Ćimbe u ulici Gojka Vukovića u Donjoj Mahali, na bistu narodnog heroja dr. Safeta Mujića u krugu Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ te na Spomenik ilegalcu kod Doma zdravlja.

Predsjednik mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a, kazao je da ovaj datum ima veliki značaj te da niko nema pravo ne prisjećati se mrtvih.

-Tog dana partizanske jedinice iz svih krajeva bivše države oslobodile su Mostar od fašističkog okupatora. Ovdje je najprije bila italijanska okupaciona zona, pa su nakon kapitulacije došliNijemci a cijelo vrijeme vlast je bila NDH, ovdje su ustaše vladale. Za te četiri godine oko 1.700 civila, građana Mostara, je ubijeno, odvedeno u logore ili nestalo a s puškom je poginulo 700 i više. Ko ima pravo i u ime čega ne sjećati se tih žrtava?Mostar je bio dio svjetske antifašističke koalicije i od kud nam pravo da to danas ne poštujemo - kazao je Đulić.