LIFESTYLE

Frižideri će u budućnosti moći otkriti bakterije u hrani

Metodom skeniranja do otkrivanja bakterija

Redakcija

14.2.2017

Trovanje hranom postoji i u najrazvijenijim zemljama, a svake godine se zabilježi na milione slučajeva. Kako bi se tome stalo u kraj, istraživači svakodnevno rade na brojnim rješenjima koja bi svim domovima mogla olakšati identifikaciju pokvarene ili potencijalno problematične hrane.

I dok su brojna rješenja skupocjena i nespremna za baratanje izvan laboratorija, jedno od njih bi se uskoro moglo naći i u domovima.

Detektovanje toksina i bakterija koji ih stvaraju u hrani je komplikovano i teško. Bilo da je riječ o uzgajanju kultura iz uzoraka, posebnim vrstama kromatografije i spektrometrije, osmatranju raznih hemijskih reakcija, ili nečem desetom, članovi modernog domaćinstva jednostavno nemaju izbora nego baciti sumnjivu hranu - ili završiti u bolnici. Tome bi se uskoro moglo stati u kraj, ako je za vjerovati rezultatima Jonghee Yoona i suradnika na KAIST-u (Korean Advanced Institutes of Science and Technology). 

Istraživači su otkrili metodu koja brzo, učinkovito i jednostavno može otkriti prisutnost bakterija poput salmonele na hrani. Ona uključuje korištenje crvenog lasera i mjerenje uzoraka dobivenih raspršivanjem zrake po biološkom tkivu (tj. namirnica).

S obzirom na to da i bakterije na površini hrane također raspršuju svjetlo, one deformišu dobivene uzorke svjetla čime se može otkriti da je hrana zaražena - pa i do koje mjere. Naravno, stvar je ograničena na bakterije, dok su virusi i toksini koje bakterije proizvedu i dalje teški za ovako jednostavan ulov. 

Neovisno o tome, budući da stvar funkcioniše i s namirnicama pod celofanom te bez potrebe za fizičkim kontaktom, postoji mogućnost da će frižideri i proizvodni pogoni budućnosti koristiti ovakve metode skeniranja. S obzirom na nisku cijenu i jednostavnost upotrebe zamišljenog sistema, korist bi itekako imale i zemlje u razvoju, posebno u mjestima gdje su laboratorije prava nepoznanica. 


Do moguće primjene sistema u bijeloj tehnici - hranu koja je sumnjiva u bilo kojem smislu ipak treba baciti.