REPUBLIKA SRPSKA

Gradu na Vrbasu nije dovoljna jedna dežurna apoteka

Prelaze više od deset kilometara da bi došli do lijeka

Autor:G. DAKIĆ

14.2.2017

Iako na području grada Banja Luka postoji 69 apoteka, samo je jedna dežurna - apoteka "Prvi maj" u ulici Milana Tepića u centru. Građani koji žive na periferiji Banje Luke, smatraju da je neophodna još jedna dežurna apoteka.

Bez zahtjeva 

Banjalučanin Srđan Mišljenović ispričao nam je da je početkom januara otišao poslije ponoći u dežurnu apoteku te zatekao ogromnu gužvu, a na red je čekao više od pola sata.

- Trebao mi je sirup protiv temperature. Dok sam čekao u redu izbrojao sam 68 mušterija. Zbog toga je neophodna još jedna dežurna apoteka - istaknuo je Mišljenović. 

Prema njegovim riječima, posebna poteškoća su i kilometri koje neko mora da prevali da bi došao do lijeka.

srdjan-misljenovic7

Mišljenović: Ogromne gužve

- Banja Luka nije mali grad i, ako neko iz Trna ili Budžaka mora da dođe noću u apoteku, on mora prijeći desetak ili više kilometara. Onome ko nema automobil, to je, zaista, veliki problem, jer nema noćnih autobuskih linija, a taksi je preskup - smatra Mišljenović. 

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić (SNSD) rekao nam je da do sada nije bilo pritužbi na rad dežurne apoteke niti zahtjeva za otvaranjem nove. 

 Pokrenuti procedure 

- Ukoliko se to desi, pokrenut ćemo procedure koje su zakonom propisane. Podsjećam da su sve apoteke na području grada privatne - kazao je Radojičić. 

U Zakonu o apotekarskoj djelatnosti Republike Srpske definirano je, između ostalog, da u najmanje jednoj apoteci mora biti osigurano kontinuirano snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima, i to putem dežurstva ili pripravnosti u noćnim satima nedjeljom i praznicima.