REGION

Analiza Avaz.ba: Hoće li Aleksandar Vučić večeras objaviti kandidaturu za predsjednika Srbije?

Premijer Srbije gostuje u emisiji "Upitnik" na RTS-u

F.VELE

14.2.2017

Premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić, kako je planirano, večeras u 21 sat gostuje u emisiji "Upitnik" Radio televizije Srbije (RTS).

Kako Avaz.ba neslužbeno saznaje, očekuje se da Vučić upravo na državnoj televiziji objavi ime predsjedničkog kandidata Srpske napredne stranke (SNS), a po većini mišljenja trebao bi izgovoriti upravo svoje, te potvrditi najavu utrke za poziciju na kojoj se sada nalazi Tomislav Nikolić.

Konačna odluka

Vučić, navodno, nije donio konačnu odluku, jer mu svakoga dana stižu istraživanja popularnosti. Štaviše, neslužbeno tvrdi da je čak spreman podržati ponovnu kandidaturu Nikolića ukoliko bude šanse da on pobjedi.

No, naši izvori dobro upoznati u političke prilike u Beogradu, ističu da se sa velikom dozom vjerovatnoće može tvrditi da će se Vučić kandidirati. Posebno jer Nikolić ne može sa sigurnošću donijeti SNS-u pobjedu ni u drugom krugu!

Predstavom s neizvjesnošću odluke o tome ko će biti kandidat Vučić zapravo pravi politički manevar te skraćuje vrijeme za kampanju potencijalnim protivkandidatima poput bivšeg šefa diplomatije Srbije i kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Vuka Jeremića ili Saše Jankovića, neformalnog kandidata građanskog dijela Srbije.

Vučiću, naravno, vrijeme za kampanju nije potrebno, ali Jeremiću i Jankoviću itekako jeste.

Prema ocjenama političkih analitičara, ako odluči da se kandidira na predsjedničkim izborima, Aleksandar Vučić će sigurno pobijediti već u prvom krugu, no tamošnji mediji se pitaju kolika će biti politička otpremnina Nikolića koja treba biti, također, ubjedljiva.

Vučić će, kako se procjenjuje, kao predsjednički kandidat napraviti kratkoročno odličan rezultat i povećati politički kapital SNS-u. On bi se tako našao u poziciji u kojoj je od 2008. do 2012. bio bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Većina domaćih i regionalnih analitičara smatra da bi Vučić bio mnogo bolje rješenje za region od Nikolića koji je posljednjim potezima i izjavama ozbiljno zaprijetio regionalnoj stabilnosti.

Šta želi Nikolić?

Politički analitičar Branko Radun izjavio je za beogradski Blic da pritisak na Vučića predstavlja činjenica da se Nikolić nije odrekao predsjedničkih ambicija:

- Nikolić ima dobru pregovaračku ulogu u razgovorima s Vučićem i može da igra na tu kartu zlatne akcije. Praktično, nijedna odluka o SNS karaktično, nijedna odluka o SNS kandidatu ne može da prođe bez njega a da ne dođe do raskola u stranci. U jednom razgovoru prije godinu dana Nikolić je više neobavezno rekao da bi se mijenjao s Vučićem za funkciju premijera, međutim, teško je pretpostaviti koja bi to funkcija zadovoljila nekoga ko je do sada bio predsjednik.