TENIS

ATP Memphis: Džumhur nekada 10. tenisera svijeta poslao kući nakon velikog preokreta

25-godišnji Sarajlija priredio iznenađenje na turniru iz serije 250

D. K.

14.2.2017

Damir Džumhur u drugom je kolu ATP turnira iz serije 250 koji se igra u američkom Memphisu!

Najbolji bh. teniser (86. na ATP listi) rano jutros po našem vremenu priredio je iznenađenje, savladavši nakon preokreta šest godina starijeg Južnoafrikanca Kevina Andersona (74.). U njihovom prvom međusobnom duelu rezultat je nakon dva sata i 38 minuta velike borbe glasio 6-7 (6), 7-6 (2), 6-4.

U prvom setu ne da nije bilo breakova, već nije viđena nijedna jedina break lopta. Teniseri su suvereno držali početni udarac. Uslijedila je lutrija zvana tie-break. Prvu osjetljiviju prednost stekao je Južnoafrikanac (5-3). Međutim, odlično je odgovorio Damir, te sa tri vezana poena došao do set lopte (6-5). Anderson uzvraća istom mjerom za konačnih 8-6.

Činilo se da je gubitak prvog seta psihološki utjecao na Damira, koji u uvodnom gameu drugog dijela odmah posustaje i protivniku "poklanja" break. Nekada desetom teniseru svijeta, poznatom po snažnim udarcima iz svih mogućih "oružja", a naročito razornim servisima, i protiv mnogo kvalitetnijih igrača od Džumhura često je dovoljan jedan break da set riješi u svoju korist. No, naš teniser imao je drugačije planove.

Šansu da se vrati u meč iskoristio je pri rezultatu 2-3, kada koristi tek petu break loptu u gameu i izjednačava na 3-3. Mogao je u nastavku i do 5-3, ali se Anderson izvukao. Do kraja seta bez breakova. "Klackalica" u novoj lutriji ovaj je put prevagnula na Damirovu stranu. I to kako - sa svega dva izgubljena poena.

Razigranom Džumhuru osvajanje drugog, bilo je vjetar u leđa u odlučujućem setu. Break na samom početku, ali sasvim dovoljan za konačnih 6-4.

U drugom kolu 25-godišnjaka iz Sarajeva očekuje meč protiv boljeg iz duela Belgijanca Stevea Darcisa (55.) i Moldavca Radua Albota (89.).

Inače, titulu iz prošle godine u Memphisu brani Japanac Kei Nishikori.