LIFESTYLE

Bizarna sličnost između ubistva u SAD i "najpoznatijeg" zločina u BIH

Javnost u BiH danas je uzdrmala vijest iz grada Des Moinesa

M. M.

13.2.2017

Javnost u BiH danas je uzdrmala vijest iz SAD, objavljeno je da je Bosanac, koji je živio u gradu Des Moinesu ubio svoju supurugu, ali ono što je još više začudilo bh. građane jeste sličnost sa slučajem od 21. marta 1985. godine.

Naime, tog kobnog datuma Junuz Kečo je u naletu ljubomore ubio svoju ženu Rasemu Fazlibašić. Sedam puta ju je ubo nožem u grudni koš i leđa, a za ubistvo je osuđen na 15 godina robije u Kaznenopopravnom domu Foča. Po ovoj istinitoj priči snimljen je i film “Kuduz”. 

Bizarna sličnost. Američka policija danas je saopćila da je Ekrem Kečo, porijeklom iz BiH, ubio suprugu Rasemu nanijevši joj smrtonosni ubod nožem u predjelu vrata, a nakon toga je pobjegao iz kuće u kojoj se incident odigrao. Keču je nedugo nakon ubistva u gradu presrela policija nakon čega se dao u bijeg automobilom. Kratka potjera završila je kada se Kečo zabio u traktor, a policija je saopćila da je do toga došlo jer se napadač, neposredno prije udara, ubo nožem u vrat. 

Podsjećamo, početkom ratnih dešavanja 1992. godine, Junuz Kečo je pobjegao iz zatvora u Foči, zajedno sa još petoricom zatvorenika.

Njegova jedinica je bila toliko slavna i hrabra da ju je komanda često slala u borbu i protiv srpskog i hrvatskog agresora. Poginuo je 19. avgusta 1993. godine nadomak svoje porušene kuće u Gornjem Žeželevu u Lepenici, zajedno sa svojom pastorkom Sanelom. 

Snajperista Hrvatskog vijeća odbrane upucao je prvo Sanelu, a kada joj je Kečo pritrčao u pomoć, da je izvuče, ubio je i njega. 

Za ratne zasluge odlikovan je najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.