KOŠARKA

Zašto je odlazak Jusufa Nurkića u Portland pravi potez

Iako su američki mediji podijeljeni

M. MULAHUSEINOVIĆ

13.2.2017

Jusuf Nurkić je konačno napustio Denver Nuggetse, a prešao je u Portland Trail Blazerse, tim koji je u posljednjih osam godina šest puta bio učesnik playoffa, tako da je od samog početka jasno da je ovo bio pravi potez u karijeri bh. reprezentativca. Fox Sports piše da glavne zasluge za razmjenu ima generalni menadžer Portlanda Neil Olshey.

Kraj trade roka se bliži, a američki mediji su podijeljeni kada je ovaj transfer u pitanju. 

Ipak, činjenica je da je tim iz Portlanda mnogo bolje prošao... 

Trail Blazersi su u zamjenu za startnog centra Mason Plumleeja i pick druge runde drafta dobili Nurkića i pick prve runde drafta, tako da je računica jasna. 

Plumlee je solidan centar, jedan je od najboljih dodavača sa te pozicije u ligi (4 asistencije po meču u ovoj sezoni), ali u upravi Portlanda su bili svjesni da će morati da odu preko "salary capa" kako bi mu produžili ugovor.

S druge strane, Nurkić je već izrastao u respektabilnog mladog igrača. Imao je tešku povredu prošle sezone koja mu je itekako usporila napredak u ligi, ali sirovi potencijal koji posjeduje rijetko se viđa. 

Bosanska zvijer, kako ga od milja zovu američki mediji, bi uskoro mogla postati dominantna sila u reketu te konzistentna šuterska prijetnja, a to je upravo ono što Trail Bazersi trebaju, piše Fox Sports. 

Američki medij podijelili su danas video sa najznačajnijim trenucima iz meča protiv Golden State Warriorsa kada je Nurkić imao zaista zapaženu ulogu. Sportski analitičari u SAD posebnu pažnju daju njegovoj "pick and roll igri".

Korpulentni Nurkić će odlično sarađivati sa bekovskim tandemom Blazersa, a očekuje se da će bh. reprezentativac konačno svaku utakmicu biti starter. 

Iako su Blazersi jedno od najvećih razočarenja u ligi ove sezone, činjenica da u njihovim redovima igra Damian Lillard, jedan od najboljih playmaker NBA lige, dovoljno govori. 

Eksplozivna bekovska linija predvođena je Lillardom i zvijezdom u nastajanju C.J. McCollumom, a njihove zamjene, Allen Crabbe i Evan Turner su i više nego dostojne.

Krilne pozicije rezervisane su za odlične defanzivce Al-Farouqa Aminua i Maurice Harklessa, a upravo su na centarskim pozicijama Portland Trail Blazersi najdeficitarniji.

Festus Ezeli ove sezone nije odigrao nijedan meč, a Meyers Leonard, drugi igrač koji konkuriše za centarsku poziciju u prosjeku bilježi 5,5 poena i 3,2 skoka po meču za 16 minuta provedenih na parketu.  

Mason Plumlee je počeo svaki meč ove sezone za Trail Blazerse i bio je glavna uzdanica ekipe pod košem. Bh. javnost sada sa nestrpljenjem očekuje debi Nurkića, a prvi meč se igra već sutra u 4 i 30 po našem vremenu. Prvi zadatak za bh. centra neće biti nimalo lagan. Očekuje ga dvoboj sa Dwightom Howardom bivšim defanzivcem godine.

Transfer je specifičan zbog toga što se i Nuggetsi i Blazersi bore za osmu poziciju na "Zapadu", a Denver trenutno ima jednu pobjedu više.