PUTOVANJA

Posjetite Beč, grad historijskih znamenitosti, raskošne arhitekture i ugodne atmosfere

Glavni i najveći grad Austrije

Mi. K.

13.2.2017

Zadivljujuća kulturna ponuda, raskošna arhitektura i ugodna atmosfera u kafanama i heurigerima objašnjavaju zašto je glavni grad Austrije omiljen u cijelom svijetu.

Najveći grad Austrije, Beč, nekadašnja carska prijestolnica u samom centru ima znamenitosti gotovo na svakom koraku.

Grad leži na obalama Dunava, 40 km od granice sa Slovačkom i slovačkoga glavnoga grada Bratislave. Ima oko 1,6 miliona stanovnika. Simbol Beča je katedrala sv. Stjepana, sjedište bečkoga nadbiskupa, a zaštitnik grada je sveti Leopold. Administrativno je podijeljen na 23 okruga.

Sjedište je nekoliko međunarodnih organizacija, OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte), IAEA-e (Međunarodne agencije za atomsku energiju) i UNIDO-a (Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda).

Noćni život

Noćni život u Beču je vrlo bogat. Prvo ćete primjetiti da po klubovima gotovo da nema Austrijanaca. To su uglavnom Bečlije tamnije boje kože, Arapi, Kinezi i, naravno, narodi iz Ex Yu republika. R’n B se veoma sluša na gotovo svim mjestima, bez obzira na ekskluzivnost, a u manjoj mjeri house, što je uobičajeno u beogradskim klubovima. 

Takođe, svuda možete čuti stare hitove, naročito hip-hop a i ostalih žanrova, što je u Srbiji rijetkost jer se uglavnom svuda sluša samo najnovija muzika. Cijene se razlikuju od kluba do kluba, ali u ekskluzivnijim kokteli koštaju i do 15 eura.

Beč je grad za koji vam je potrebno bar dvije sedmice da ga bolje upoznate. Ukoliko planirate put neće vam biti teško da se tamo snađete jer je sve bukvalno "nacrtano" red vožnje na stanicama tramvaja, autobusa i metroa (U), mape i sve je vrlo jasno i dostupno. 

A ukoliko vam ni to ne pomaže, možete i na našem jeziku da se obratite nekome u blizini, uvijek će jedna od dvije osobe znati da vam odgovori u šta smo imali prilike i sami da se uvjerimo. 

Bečki bal i bečki valcer

Nigdje drugdje balovi nisu toliko romantični i svečani kao u Beču. Ta tradicija ushićuje kako domaće ljude tako i goste, i to mnogo više od samo jedne noći, te ispunjava grad svečanom atmosferom.

U Beču se tokom zime održava više od 400 balova, s frekvencijom od 300.000 posjetiteljica i posjetitelja iz cijeloga svijeta koji su željni plesa. Jedinstvena atmosfera nastaje ceremonijalnim programom.

Valcer kao ples parova najprije je iritirao i nudio povod za moralni gnjev. Bečki kongres koji je u Beču sazvan za stvaranje novog poretka u Evropi nakon Napoleonovih vojnih pohoda, proglasio je valcer uglađenim plesom. Politički je posao bio u toliko velikoj mjeri popraćen balovima, da je nastala poznata izreka "Kongres pleše!". Ono što se prilikom kongresa plesalo, postalo je naposljetku silnije od bilo koje odluke donesene na samom kongresu: Bečki valcer odabran je za kralja plesova.

Mnoge bečke balove danas organiziraju strukovni staleži. Bal vlasnika kavana sa svojim elegantnim i šarmantnim programom pretvara bečki Hofburg u najsvečaniju kavanu u gradu.

Geografski položaj

Beč se nalazi u sjeveroistočnoj Austriji na najistočnijem proširenju Alpa. U doba prvih naselja grad se nalazio na južnoj strani Dunava, a danas se proteže na obje strane rijeke.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 151 do 524 metara. Prema Köppenovoj klasifikaciji klime grad se nalazi na prijelazu iz okeanske u umjereno kontinentalnu klimu. Ima topla ljeta s prosječnim temperaturama od 22 do 26 stepeni te relativno hladne zime s prosječnim temperaturama oko 0 stepeni.

Historijsko središte Beča (Innere Stadt) upisano je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Evropi 2001. godine zbog bogatstva arhitekture koja uključuje barokne dvorce s parkovima, građevine bečkoga neoklasicizma (Gründerzeit), ali i urbanistički kompleks Ringstraße iz 19. vijeka, u kojem se izmjenjuju građevine, spomenici i parkovi, ali i zbog njene važnosti u razvoju klasične muzike.