GLOBUS

Fotografija atentata na ruskog ambasadora najbolja u 2016. godini

Na konkursu World Press Photo

Redakcija

13.2.2017

Fotograf američke agencije Associated press Burhan Ozbilici pobijedio je na konkursu World Press Photo, a nagrađena je njegova fotografija turskog policajca, atentatora poslije ubistva ruskog ambasadora u Ankari.

Serija fotografija "Atentat u Turskoj" proglašena je najboljom u kategoriji "Spot news - stories", prenosi Beta.

Fotografije su bile snimljene prije i nakon što je policajac Mevlut Mert Altintas koji nije bio na dužnosti, na otvaranju izložbe fotografija 19. decembra ubio ambasadora Rusije Andreya Karlova.

Na pobjedničkoj fotografiji, napadač u odjelu i s kravatom stoji s uzdignutom lijevom rukom i ispruženim kažiprstom, dok u desnoj ruci usmjerenoj ka zemlji drži pištolj. Na podu odmah iza njega je tijelo ambasadora.

Ozbilici je poslije uručenja nagrade rekao da je u tom trenutku u galeriji osjećao odgovornost cijele svoje profesije i kao da mu novinari iz cijelog svijeta govore:

- Ti predstavljaš sve nas. Ne idi. Ostani. Mi te podržavamo, molimo se za tebe.

Nagrada ga neće promjeniti, rekao je Ozbilici i dodao da sada ima veću odgovornost prema mlađim generacijama kojima je potrebna veća podrška i hrabrost jer "njihovo istraživačko novinarstvo strada".

- Zato želim da ovom fotografijom pokažem da će svijetu uvijek biti potrebno dobro novinarstvo - rekao je Ozbilici.

Više od 5.000 fotografa iz 125 zemalja poslalo je na konkurs oko 80.400 fotografija. Nagrade u osam kategorija dobilo je 45 fotografa iz 25 zemalja.

Jedan od dobitnika ovogodišnje nagrade je američki fotograf Reutersa Jonathan Bahman za fotografiju "Taking a Stand in Baton Rouge", tokom hapšenja demonstrantice na jednom od protesta "Black lives matter".

Među temama na fotografijama dominirali su ratovi u Iraku i Siriji, migrantska kriza, smrt kubanskog lidera Fidela Castra i Olimpijske igre u Rio de Janeiru, prenosi Beta.