VIJESTI

Dobrotvorne organizacije koje pomažu djeci u Republici Srpskoj dobile 45.000 KM od Diplomatskog zimskog bazara!

Podrška važnom radu

Redakcija

13.2.2017

Organizacioni odbor Diplomatskog bazara 2016 danas je dodijelio 130.000 KM dobrotvornim organizacijama za djecu s potrebama iz Bosne i Hercegovine i to je do sada najveći prikupljeni iznos.

Članice Organizacionog odbora Diplomatskog bazara Caroline Ferguson (Ujedinjeno Kraljevstvo), Mariette Kraak (Holandija) i Sandra Horowitz (SAD) su naglasile da su djeca koju podržavaju putem ovih organizacija često nevidljiva i marginalizirana, nisu birali okolnosti u kojima žive, te su izrazile nadu da će ova finansijska podrška pomoći da se poboljša kvalitet njihovog života.

- Podrškom sponzora uspjeli smo pokriti sve troškove održavanja bazara, tako da je svaka marka prikupljena taj dan bila direktno za dobrotvorne organizacije - kazala je Ferguson, supruga britanskog ambasadora u BiH.

Diplomatski zimski bazar 2016 okupio je 40 ambasada i više od 70 nevladinih organizacija i izlagača iz cijele BiH, a Mariette Kraak supruga holandskog ambasadora je kazala da svaka od ovih organizacija nema dovoljno sredstava niti osoblja, za što ispaštaju djeca, te da BiH mora misliti o svojoj budućnosti "a ova djeca su ključna za tu budućnost".

Čekovi su uručeni predstavnicima Centra Christine Witcutt u Sarajevu (za djecu s posebnim potrebama), Franjevačkog međunarodnog studentskog centra (pomaže mladima koji žive u teškim uvjetima), SOS Srebrenica (projekt s ciljem jačanja porodica), Sirotište Los Rosales u Mostaru, "Dajte nam šansu" u Sarajevu (pomaže porodicama djece sa specijalnim potrebama), Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" (podržava porodice u cijeloj BiH) te "Obrazovanje gradi BiH" (putem obrazovanja podržava mlade ljude).

Čekovi za Downsy i Mi i Prijateljsku kuću su uručeni na posebnoj konferenciji za medije održanoj u Banja Luci u ponedjeljak, 13. februara 2017. godine.