Ljudski faktor i geologija

Zastrašujući prizori: 10 najvećih rupa bez dna na Zemlji

Objavljeno: 13. 02. 2017 - 16:49 Zanimljivosti » Kiosk A A A Times Arial
Zastrašujući prizori: 10 najvećih rupa bez dna na Zemlji

Iako smo izgradili nebodere čiji vrh ni ne vidimo odozdo, staro drveće koje se vine u nebesa i široke doline bez kraja, no uz ništa se nećemo osjećati tako malo kao uz ogromne kratere na Zemlji. 

Bilo da je riječ o rupama koje je napravila ljudska ruka do onog čije je dizajner sama priroda, ovo je deset nadubljih rupa na Zemlji. 

1. Vrata pakla Darvaza 

Ako ste se ikada zapitali kako bi mogla izgledati vrata pakla, pruži li vam se prilika, zaputite se u Uzbekistan. Ondje se u blizini maloga gradića Darvaza nalazi prirodni fenomen koji je, zbog njegova izgleda, lokalno stanovništvo nazvalo upravo The Door to Hell. Podzemnu pećinu su prije 40-ak godina slučajno otkrili geolozi koji su tragali za plinom. Toliko je velika da je tokom bušenja u nju propao cijeli geološki kamp i oprema. No budući da je bila ispunjena plinom, niko se nije usudio spustiti u nju. Da bi spriječili isticanje plina geolozi su ju, umjesto toga, zapalili. Od tada pa do danas pećina i dalje gori. Niko ne zna koliko je tona plina dosad izgorijelo, niti hoće li pećina ikada prestati gorjeti.. Promjer rupe je otprilke 70 metara, dok je dubina oko 20 metara. 

2. Rudnik Bingham Canyon 


Ova najveća rupa na Zemlji koju su napravili ljudi, a riječ je o rudniku širokom 4 kilometra te dubokom 1,2. Iskapanja su započela 1863., a od tada je iz njega izvučeno oko 17 miliona tona bakra i 715 tona zlata te 5900 tona srebra od 2004. Nalazi se u američkom Utahu te se u njemu radi i danas. 

3. Rupa bez dna 

Odvod Monticello ili kako ga još nazivaju "sveta rupa" u Kaliforniji koristi se kad je brana punog kapaciteta te se voda mora isisati iz rezervata. Zahvaljujući svojoj veličini, u nju stane oko 14400 kubika vode svake sekunde. Rad na njoj je dovršen nakon punih pet godina, 1957. Široka je oko 20 metara te dubok oko 214 metara, voda se u nju prelijeva samo u slučajevima iznimne količine vode, kao što je bilo u maju 2006.  

4. Velika rupa 

Kimberley dijamantni rudnik poznat i samo kao "Velika rupa", ovaj rudnik u Južnoj Africi je jedan od najvećih rukom iskopanih rupa na svijetu. Između 1866. i 1914. više od 50 rudara s lopatama su iskapali ogromnu rupu. Tokom tog iskapanja, prikupuli su oko 2722 kilograma dijamanata. Rupa je široka oko 462 metara te u dubinu zaranja do nevjerovatnih 1098 metara. Tokom godina, rupa se napunila vodom te je tek 175 metara ostalo vidljivo. 

5. Plava rupa 

Iako se na Bahamima nalazi nekoliko plavih rupa, Dean's blue hole je sigurno najveća. Plave rupe su vertikalne potopljene pećine koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu, a negostoljubive su za život većine morskih stvorenja, ali su pogodna staništa brojnih bakterija. Tamno plavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost vode i bijeli karbonatni pijesak na dnu. Deanova plava rupa na Bahamima duboka je 202 metra, a pretpostavlja se da je, poput svih plavih rupa, nastala tokom ledenih doba kad je razina mora bila od 100 do 200 metara niža nego današnja. Legenda kaže da je rupu napravio vrag koji i danas izaziva ljude te životinje da uđu unutra, premda se tamo svake godine održavaju naticanja u ronjenju na dah. 

6. Dijamantni rudnik u Sibiru 

Mirny dijamantni rudnik definitivno je najveći rudnik tog dragog kamenja, a bio je i prvi na svijetu. Dubok je 525 metara, s prečnikom vanjskog kruga od 1.200 metara. Zabranjeno je čak i prelijetanje iznad rupe jer je bilo slučajeva kad je ova zvijer "usisala" helikoptere. Danas je napušten. 

7. Zmajeva rupa 

Rupa zmajeva je 300 metara duboka podvodna rupa u Južnom kineskom moru. Lokalci ovu rupu nazivaju i "oko", a nalazi se na području koje trenutno predstavlja jedno od najopasnijih mjesta na zemlji, a oko kojeg se već godinama spore Vijetnam, Malezija, Indonezija, Bruneji, Filipini, Tajvan i Kina. Njihova bi plava rupa s prvog mjesta skinula dosadašnjeg rekordera, rupu Dean’s Blue, koja se nalazi u Bahamima i duboka je 202 metra. - Dubinu rupe utvrdili smo serijom kalibracija i bez obzira kojom se služili, sve su pokazale kako je rupa duboka 300 metara - objasnio je profesor Yang Zuosheng iz Kine. 

8. Rudnik Diavik 

Ovaj kanadski rudnik je toliko velik, da ima vlastiti aerodrom s pistom koja može primiti Boeing 737. Posebno lijepo izgleda kad voda oko njega smrzne. U njemu se svake godine iskopa oko 1600 kilograma dijamanata, a pretpostavlja se kako će raditi do 2023. 

9. Berkeley rupa 

Službeno jedan od najvećih otvorenih rudnika bakra Berkeley nalazi se u SAD-u. Dug je oko 1,6 kilometara te je skoro do polovice ispunjen s jako kiselom vodom (pH 2,5). Posljedično je cijeli rudnik pun teških metala i raznim hemikalijama, poput bakra, arsena, kadmija, cinka. Zatvoren je 1982.  

10. Superduboka bušotina Kola 

U kasnim 1950-im i ranim 1960-im Amerikanci i Sovjeti su počeli planirati odvojene napore za bušenje što dublje rupe u Zemljinoj kori. Sovjeti su imali veći uspjeh i od 1970-2008. godine njihova bušotina na poluotoku Kola je držala svjetski rekord kao najdublja rupa na svijetu. Kola Superduboka bušotina se sastoji od nekoliko rupa koje se granaju iz jednog središnjeg otvora. Najdublja od njih, po imenu “SG-3”, ima promjer samo devet centimetara, ali je zato duboka 12.261 metar. 

Pogledajte video o 10 najdubljih rupa na svijetu:Autor: (A. Z.)
Preporučujemo vam