VIJESTI

Jedini brodograditelj u Sarajevu: Mahalskom jedrilicom želi ploviti Sredozemnim morem

Brodograditelj se priprema se za daleki put

N. KATICA

14.2.2017

Sead Deljkić 67-godišnji je Sarajlija koji je prije dvije godine u svojoj avliji u Starom Gradu napravio jedrilicu. Sarajevski kapetan ovih je dana na Jahorini i, kako u šali kaže, obavlja visinske pripreme za plovidbu koja ga očekuje.

Uspješan test

- Uvijek sam volio nautiku, ne znam zašto. Možda je to neki inat. S porodicom sam davno kampirao. Mi u šatoru, a Švabe se vozaju jedrilicama meni pred očima, pa sam supruzi govorio da smo kao partizani u maslinicima dok oni uživaju - priča nam Deljkić.

prevoz-broda

Jedrilica ''Mia'' je već dvije godine na Jablaničkom jezeru, a nazvao ju je po unuci. Još se sjeća prvog porinuća broda, koje nije prošlo kako je očekivao. Puknuo je lanac kojim je bio brod bio pričvršćen, pa je udario u kamenje i voda je počela ulaziti pod palubu.  

- Tu noć nisam skoro nikako spavao. Vadio sam vodu iz broda i bio u strahu da je uništen. Kad sam iscrpao vodu, shvatio sam da brod ne tone. Tako sam mu slučajno testirao čvrstoću i znam da sam ga dobro napravio - rekao je Deljkić.

Ističe da samo čeka zima da prođe da se vrati svojoj ''Miji'' i opet zaplovi. 

sead-deljkic

Deljkić se odmara na Jahorini 

- Mora se kapetan pripremiti za ljeto. Došao sam na Jahorinu da se maknem iz grada, da izađem iz kuće. Ne želim da se udebljam, a i dosadno mi bude - kazao je Deljkić.

Kad je na brodu, vrijeme provodi bezbrižno, uživa u svakom trenutku i tada za njega ne postoji ni jučer ni sutra, samo danas. 

Ispuniti zadatak

U maju planira ofarbati brod da bi ga u avgustu prevezao s obale Jablaničkog jezera u Neum. 

- Tu bih bio otprilike dvije godine, nakon čega bih krenuo u ispunjenje zadatka, da 70. rođendan proslavim negdje na Sredozemnom moru, oko Grčke ili Italije - rekao nam je Deljkić. 

Pokušavao dva puta

Deljkić je gradnju broda prvi put započeo sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali rat ga je spriječio u tome. Poslije agresije na našu zemlju kupio je projekt broda od 7,5 metara.

- Srećom, pročitao sam da brodovi te dužine trebaju posebne dozvole za prijevoz cestom, a mi iz Sarajeva ne možemo otploviti i onda sam odlučio da krenem u ovaj projekt gradnje jedrilice od 6,5 metara - rekao je Deljkić.