BIH

Ferguson: Za reviziju presude treba ispuniti visoke standarde

Ambasador Velike Britanije u BiH novinarima u Banjoj Luci

(Fena/Redakcija)

13.2.2017

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson izjavio je danas u Banjoj Luci da njegova zemlja podržava vladavinu prava koju treba da traži svaki narod za počinjene ratne zločine, ali je naglasio da u slučaju revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije treba ispuniti visoke standarde po pitanju zahtjevanja revizije postupka.

- Velika Britanija podržava vladavinu prava, uključujući činjenicu da bilo koji narod treba da traži pravdu za počinjene zločine - ukazao je Ferguson. 

S druge strane, podsjetio je da je međunarodni sud pravde postavio vrlo visoke kriterije za pokretanje revizije presude, između ostalog, i da dokazi koji bi doveli do pokretanja revizije ne mogu da budu stariji od šest mjeseci. 

- Na lokalnim vlastima je da prosude i odluče da li ispunjavaju te visoke standarde, koje je postavio Međunarodni sud pravde - kazao je Ferguson novinarima u Banjoj Luci. 

Ove vrste revizija su, kaže, dosta neuobičajene procedure. 

- U historiji Međunarodnog suda pravde desile su se samo četiri puta i sva četiri puta bezuspješno. Stoga, vrlo je bitno da se ispuni standard koji je postavio taj sud - rekao je britanski diplomata. 

Ukazao je i da je odluka o bilo kojem podnošenju zahtjeva za reviziju presude na domaćim bh. vlastima, a ne na ambasadorima i stranim zemljama.