KULTURA

„Umri muški“ sutra 400. put pred publikom

Povodom 27. rođendana u Kamernom teatru održana press konferencija

E. BAKIĆ

13.2.2017

U prostorijama sarajevskog Kamernog tetara 55 danas je održana press konferencija povodom 27. rođendana predstave „Umri muški“, koja je premijerno izvedena 1990. godine kao diplomski projekt glumice Tatjane Šojić, pod rediteljskom palicom Admira Glamočaka.

Brojne predstavnike medija pozdravila je glumačka ekipa koju čine Šojić, Glamočak i Senad Bašić, te direktor ove pozorišne kuće Emir Hadžihafizbegović, kao i dramaturg Vedran Fajković.

Predstava će sutra pred sarajevskom publikom zabilježiti 400. igranje, a, kako je kazao Hadžihafizbegović, nakon izvođenja bit će organizirano i rođendansko slavlje.

- Malo je predstava u bh. teatrima koje dožive tako "duboku starost", a ova se može pohvaliti vrsnim glumačkim trojcem Admirom Glamočakom, Tatjanom Šojić i Senadom Bašićem, koji i nakon toliko godina na sceni i dalje nasmijavaju publiku, uvodeći je u istinsku magiju teatra - poručio je Hadžihafizbegović.

Šojić je kroz lavinu emocija naglasila da je 27. rođendan ovog komada zaista velika stvar, istakavši da je privilegovana dijeliti scenu s kolegama tolike godine i svaki put jednako uživati u njegovoj izvedbi.

- Osjećam se vrlo privilegovano da radim posao koji volim i u koji sam zaljubljena. Dugi niz godina igramo ovu predstavu, jako je volimo, stasavamo i rastemo uz nju. Namjeravamo i dalje da je igramo i da joj služimo sve dok ima publike - kazala je glumica.

Glamočak je u svom stilu poručio da biti dio ove glumačke ekipe za njega znači mnogo, prije svega zbog vlastitog razvoja, uz naglasak da glumac rijetko ima priliku igrati s tako izvanrednim kolegama.

Bašić smatra da je predstava "Umri muški" za njega prvenstveno asocijacija na prijateljstvo i fantastično poznavanje glumačkog zadatka, kao i ogromno iskustvo.

- Nas troje imamo jako slične etičke i estetske vrijednosti, a najvrednije od svega je što se iz ove predstave rodilo veliko prijateljstvo, u čijoj izvedbi stareći postajemo sve smješniji – poručio je Bašić.