SARAJEVO

Vijećnici DF-a, Naše stranke i SDP-a bojkotirali sjednicu Gradskog vijeća, ugrožena dodjela Šestoaprliske nagrade

Prekinut nastavak konstituirajuće sjednice

N. M.

13.2.2017

Zbog nedolaska vijećnika iz Demokratske fronte (DF), Naše stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, današnji nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva nije održan zbog nepostojanja kvoruma.

Vijećnici iz ovih stranaka nisu došli jer tvrde da je prekršen poslovnik prilikom izbora članova Komisije za izbor i imenovanje na prethodnoj sjednici.

Kako su u izjavama za medije kazali predsjedavajući GV Igor Gavrić i predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Velija Katica, bojkot ovih stranaka mogao bi ugroziti dodjelu Šestoaprilske nagrade.

Nakon prekida sjednice, Gavrić je pozvao predstavnike stranaka na konsultacije.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić pozvao je predstavnike političkih partija na konsultacije, a medijima je kazao da je sve urađeno legalno.

- Svakom zastupniku je dato pravo da se izjasni da li želi ili ne. Pripadnici takozvanog građanskog bloka su jednoglasno odbili, vjerovatno povrijeđeni sujetom što su izgubili bitku za gradonačelnika i predsjedavajućeg. Poslovnik, nažalost, ima taj član koji je veoma specifičan za konstituirajuću sjednicu u utvrđivanju kvoruma i ovaj blok ga je iskoristio. Jasno i svjesno su napravili opstrukciju grada Sarajeva nedolaženjem na sjednicu, tako da nismo u stanju obrazovati svoja radna tijela i započeti sa redovnim aktivnostima. Ono što je najgore, u pitanju je Šestoaprilska nagrada i rasprava o tom gorućem pitanju, jer izgleda da onda nećemo stići na vrijeme završiti to i da prvi put u postratnoj povijesti Sarajeva može se desiti da ne budemo dodijelili nagradu. Nadam se da ćemo to izbjeći i da će shvatiti svoju odgovornost za ovo što rade - kazao je Gavrić.

Dodao je i da je prije sedam dana uputio pismeni dopis svim političkim subjektima, dostavio svoje prijedloge kako bi Komisija za izbor i imenovanja mogla uvrstiti njihov prijedlog u sva radna tijela.

- To su učinili SDP i Naša stranka, ostavili smo slobodna mjesta za DF, ali oni su na prošloj sjednici u 15.40 povukli svoj prijedlog. Postoji izlaz naravno, sjest ćemo razgovarati, pregovarati. Vidjet ćemo dokle ide ta ucjena i šta žele. Jasno je da nemaju većinu, ali treba sjesti jer ovakav način ne pokazuje odgovornu parlamentarnost. Možemo se igrati blokada gdje najviše trpe građani ali moramo jasno reći zbog čega i koga trpe - kazao je Gavrić.

U izjavama za medije, Miro Lazović (SDP) kazao je da su oni i na prethodnoj sjednici upozoravali da način formiranja Komisije za izbor i imenovanje drastično krši odredbe poslovnika, pogotovo člana 16.

- Mi smo i na prethodoj sjednici upozorili da način formiranja Komisije za izbor i imenovanje drastično krši odredbe poslovnika, pogotovo člana 16. Međutim, ova većina se nije osvrtala na te opravdane primjedbe. Suočeni smo sa takozvanim diktatom, izdiktiran je sastav komisije bez prisustva predstavnika političkih stranaka koji po tom članu moraju biti prisutni u Komisiji za izbor i imenovanje, a prije svega mislim na SDP, DF i sve stranke koje imaju tri vijećnika. Nastavak ove sjednice se nije mogao organizirati bez prethodnog međustranačkog dogovora na kojem bi se precizno utvrdio broj i sastav pripadnost predstavnika vijećnika u radnim tijelima po pripadnosti političkim strankama. Mi smo i na vrijeme upozorili predsjedavajućeg GV-a jednim pismom koje smo uputili protekle sedmice, ali nismo dobili nikakav odgovor. Zato je bilo i nerealno očekivati da se danas može nastaviti sjednica. Želim otvoreno reći da se konstituiranje GV-a neće moći održati dok se u potpunosti ne ispoštuju odredbe poslovnika i Statuta Grada - kazao je Lazović.

Naveo je i da će morati uslijediti međustranački dogovor u kojem će se precizno utvrditi pripadnost vijećnika u radnim tijelima u skladu sa poslovnikom, odnosno da sve političke stranke srazmjerno broju svojih vijećnika budu prisutne u gradskim vijećima - "a ne da nam se vladajuća koalicija nameće kao diktat da oni nama preciziraju šta nam pripada i da provode svoju volju".

Ovim postupkom ljevice nije iznenađen Velija Katica, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja.

- Ljevica uvijek traži da oni odlučuju o svemu. Oni bi najradije da mi damo ove prijedloge komisija, da oni pripreme prijedloge i da nama ostave. Ne mogu da shvate da većina odlučuje. U prošlom mandatu, kad je SDP bio većina, mi smo fino sjeli i dogovorili se, prihvatili smo što su oni tražili. Komisija je formirana potpuno legalno na prošloj sjednici, izabrano je  rukovodstvo, DF je dostavio prijedloge, vjerovatno po diktatu i povukao ih pola sata prije kraja sjednice. Mi smo pripremali materijale i očekivali smo da će doći prijedlozi ove tri partije, da ćemo danas to moći završiti. Ovo znači da ulazimo u jednu vrlo turbulentnu situaciju. Čeka nas Šestoaprilska nagrada, već mjesec dana kasnimo. Trebali smo napraviti određene pomake u odabiru kandidata za nagradu. Ako se nastavi, očekujem da Šestoaprilske nagrade neće biti. To će biti prvi put u historiji grada da zbog političkih nesuglasica nagrada ne bude dodijeljena - kazao je Katica.