BIH

KO SE BOJI PROTESTA: Komandante Vikiću, jesu li Vas zaboravili?

Zašto nisu održani protesti podrške heroju odbrane Sarajeva

Piše: Faruk VELE

14.2.2017

Iako je Sud Bosne i Hercegovine još 13. januara potvrdio optužnicu protiv ratnog komandanta ove jedinice i heroja odbrane Sarajeva i BiH Dragana Vikića, mirni protesti podrške, koje su najavljivali pripadnici Udruženja veterana Odreda policije "Bosna", znakovito, ni do danas nisu održani, i to iz nepoznatih razloga.

Velika podrška

Dragan Vikić te bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Jusuf Pušina i drugi terete se optužnicom Tužilaštva BiH za ratne zločine nad pripadnicima JNA u sarajevskom Velikom parku.

Podsjetimo, Vikićevi saborci ponudili su nekoliko opcija za mjesto okupljanja, među kojima su "čuveni" trotoar ispred Predsjedništva BiH te Trg Bosne i Hercegovine. Veliki broj građana na društvenim mrežama je podržao okupljanja, a iz Udruženja veterana Odreda policije "Bosna" ranije su "Avazu" potvrdili da dobivaju podršku iz cijele BiH te da ih "ljudi stalno zovu na telefon, raspituju se kada će protesti".

Međutim, iz nejasnih razloga, nedugo poslije pristigle podrške i među pojedinim Vikićevim saborcima, posebno pojedincima povezanim s političkim strukturama i dijelom Stranke demokratske akcije (SDA), došlo je do dileme je li potpisivanje peticije podrške bolja opcija od mirnog okupljanja. Na kraju nije bilo ni protesta ni peticije!

Dio čuvenih vikićevaca, koji su od početka bili snažno uz svog komandanta Vikića, shvatio je pak da se u cijeli slučaj očito uplela politika, da se neko očito boji protesta te da je s iste adrese i došao mig da se protesti - pa makar bili i podrška heroju Sarajeva Draganu Vikiću - naprosto "miniraju".

Nasuprot tome, mnogo je onih koji smatraju da trebaju otvoreno dati podršku komandantu Vikiću. Da je tako, potvrđuje činjenica da se iste večeri nakon podizanja optužnice u Domu policije okupilo više od stotinu veterana specijalaca, koji su već tada dali nesebičnu podršku svom komandantu te najavili mirno protestno okupljanje.

Dobri i zli

U vrijeme kada se sve istinske vrijednosti države BiH bacaju u blato, neki su očito umislili da samo oni mogu biti mjera patriotizma kojeg će prilagođavati svojim interesima. Smeta li nekome i heroj i čovjek koji "omladini poručuje da se druže između sebe i da ne slušaju političare" te da "ljude treba dijeliti samo na dobre ili zle"?

Stoga, dok se očekuje pojavljivanje Vikića i ostalih pred Sudom BiH, možda je najbolje pitanje postavio jedan od njegovih boraca, zavapivši:

- Komandante Vikiću, jesu li te tvoji specijalci zaboravili?