LIFESTYLE

Dokumenti CIA: Amerikanci špijunirali Iran pomoću vidovnjaka

Program sa kodnim imenom "Roštiljski plamen"

Redakcija

12.2.2017

Prema dokumentima sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, CIA je koristila tim vidovnjaka da prikupi informacije o operacijama bez fizičkog prisustva.

Prema informacijama iz dokumenata, program je ustanovljen 1975. godine.

U njemu je postojalo stotine kandidata koji su ili tvrdili da posjeduju vidovnjačke moći ili su bili odlučni u tome da do njih dođu.

Od nekoliko stotina kandidata, samo 6 je odabrano da bude dio daljih operacija.

Tokom nekoliko godina, program sa kodnim imenom "Roštiljski plamen" više se bavio istraživanjem i prikupljanjem teorija u vezi sa paranormalnim aktivnostima.

Prvi "radni" zadatak
Međutim, sreća im se okrenula 1979. godine, kada je "Roštiljski plamen" pozvan da pomogne u potrazi za nestalim avionom američke Mornarice.

Operacija je završena uspješno i vidovnjaci su bili u stanju da otkriju lokaciju aviona sa greškom od oko 15 milja.

Džimi Karter, tadašnji predsednik SAD, nagovjestio je postojanje ovog programa u intervjuu koji je dao 12 godina nakon incidenta:

- Poslali smo avion da ide u Centralnu Afričku Republiku, avion sa dva motora, mali avion. I nismo mogli da ga nađemo. Zbog toga je direktor CIA došao i rekao mi da je kontaktirao ženu iz Kalifornije koja tvrdi da ima natprirodne sposobnosti. Ona je ušla u trans i napisala geografsku širinu i dužinu, mi smo poslali satelit na te koordinate i tamo smo našli avion - rekao je on, i pored satelitskih fotografija.

Međutim, operacije koje su uslijedile nisu imale takvih rezultata.

Jedan od najvećih neuspjeha bila je talačka kriza u američkoj ambasadi u Iranu iste godine.

Prema dokumentima, telepatama iznova i iznova nije uspjevalo da dođu do tačnih informacija, od samog početka konflikta do momenta kada su taoci razdvojeni i raštrkani svuda po zemlji.

Lokacije koje su oni davali nekada su od tačnih lokacija bile udaljene stotinama milja.

Ono što je zanimljivo je da je program "Roštiljski plamen" nastavljen još 14 godina, i pored neuspjeha u Iranu.

Promjenjeno mu je ime, kao i direktori, ali je opstao.

Da li je program bio od koristi?
I danas su debate koje se tiču ovog programa prilično žustre.

- Vidovnjaci nisu bili ništa lošiji od ostalih ljudskih obaveštajnih izvora - rekao je Edvin Mej, fizičar koji je sarađivao sa "Roštiljskim plamenom".

Mej je nadgledao parapsihološka istraživanja za vladine obavještajne agencije tokom 20 godina.

- Naročito u početku, bavili smo se spoljnim procjenama, odnosno onim šta je radila druga strana. Dobili bismo informaciju da Kina ili Rusija eksperimentišu sa vidovnjacima koji tvrde da mogu da urade to i to, i naš posao je bio da procjenimo ima li u tome istine i kolika je to prijetnja za nas - rekao je Mej novinarima. 

Međutim, postoji još jedno objašnjenje što je program preživio toliko dugo.

- To sa čega je CIA skinula oznaku tajnosti je smeće. Nisu skinuli oznaku tajnosti ni sa čega što je zapravo upalilo - rekao je jedan od vidovnjaka iz "Roštiljskog plamena" Džozef Makmonilgel u intervjuu. 

Program je zvanično zatvoren 1995. nakon što je revizijom utvrđeno da "izvještaji posmatranja na daljinu nisu uspjeli da pruže konkretne, precizne informacije koje bi bile od značaja u obavještajnom izvještavanju".