CRNA HRONIKA

Drama u Livnu: Dvojicu nestalih 15-godišnjaka tražili specijalci, GSS, građani...

Otišli u šetnju šumom s psom

Am.K.

12.2.2017

Gorska služba spašavanja Livanjskog kantona sinoć oko 18.30 sati dobika je obavijest o nestanku i zahtjev za pokretanjem potrage za dvojicom nestalih 15- godišnjaka, jedan iz sela Lipa a drugi iz Čuklića, pod Kamešnicom kod Livna.

Naime dvojica dječaka K.D. i T.D. oko 13 sati s psom su krenuli prema šumi iznad svog sela sa namjerom da prošetaju. Bili su lagano obučeni jer je bio lijep i  sunčan dan.

Oko 16.30h. zabrinuta majka jednog od dječaka poziva na mobitel i on se javlja i kaže da nisu daleko i da idu prema kući. Međutim, kako je padao mrak, a oni se nisu vvraćali niti se javljali na mobitel , zabrinuti roditelji nazvali su  policiju i GSS, a otac jednog dječaka kreće sa kolegom lovcem prema šumi da ih traže.

Pročelnik HGSS HBŽ Marino Vidović pokreće potragu u koordinaciji sa specijalnom policijom koji izlaze na teren sa vozilima i uključenom rotacijom pokušavajući privući pažnju nestalih, a i GSS kreće na teren.

Sve se odigrava brzo jer je bilo jako zabrinjavajuće što se nijedan dječak ne javlja na mobilni telefon odnosno nedostupni su, a u tom području inače, poznato je da je dobar signal.

Nakon kraćeg vremena dječaci koji su tumarali po mraku i lutali prema hrvatskom području, uspiju se vratiti u mrežu domaćeg mobilnog operatera i javljaju se da su izbili na neku cestu. Dobijaju upute od GSS-a BiH da ne silaze sa ceste i polako se kreću prema dolje i čuvaju bateriju u mobilnim telefonima. .

Nakon kraćeg vremena specijalna policija svojim vozilom pronalazi dječake žive i zdrave i prevozi ih kućama.

Još jedan dobar primjer brze reakcije i dobre suradnje i koordinacije između nevladinih i vladinih organizacija kojima ovo nije prvi put da djeluju zajedno na terenu, brzo i efikasno.