LIFESTYLE

Novi Zeland: Više od 200 kitova ponovo u vodi (FOTO)

Učenici čak i pjevali kitovima u nadi da će ih opustiti

(A. S.)

12.2.2017

Više od 200 kitova, koji su se nasukali na obalu Novog Zelanda, uspjelo je tokom noći da se vrati u vodu i otpliva. Volonteri su uspjeli da spase još njih 17 zahvaljujući visokoj plimi.

Portparol Odjeljenja za očuvanje Herb Christophers rekao je da se nada da je gotovo sa nasukavanjima kitova, prenio je AP.

Više od 650 kitova nasukalo se prethodnih nekoliko dana duž pet kilometara duge obale na Farewell Spitu na vrhu Južnog ostrva. Oko 350 kitova je uginulo, među kojima je i 20 koji su uspavani.

Volonteri su uspjeli da vrate u vodu još 100 kitova, dok je više od 200 otplivalo bez pomoći, javlja BBC.

Grupa od oko 100 volontera, naime, spojila je ruke i napravila ljudski lanac u dubokoj vodi kako bi spriječila oko 200 kitova da se ponovo nasukaju na obalu, na sjeverozapadu novozelandskog Južnog ostrva.

Međutim, nova grupa od 240 kitova nasukala se na obalu Novog Zelanda, samo nekoliko sati nakon što su volonteri uspjeli da vrate u vodu kitove koji su se ranije nasukali.

Ovo je najveći incident sa nasukavanjem kitova u Novom Zelandu od 1985. godine kada se na obale Oaklanda nasukalo 450 kitova.

Nakon što je radnik odsjeka za očuvanje spazio kitove nasukane na plaži u četvrtak uvečer, spasioci su od tada neprestano polijevali kitove vodom kako bi ih ohladili dok ne naiđe veća plima. Učenici su čak i pjevali kitovima u nadi da će ih opustiti.

- I za državu sa najviše incidenata nasukavanja kitova, ovo je šok - rekao je pripadnik morske ekološke grupe.