GLOBUS

Hrvatska: Istovremeno održani protesti 'za' i protiv uvođenja vojnog roka (VIDEO)

Ispred zgrade Ministarstva obrane Republike Hrvatske

Redakcija

11.2.2017

Ispred zgrade Ministarstva obrane Republike Hrvatske gotovo u isto vrijeme održani su protesti za uvođenja vojnog roka i protiv toga. I dok jedni tvrde kako je Hrvatskoj nužan vojni rok jer ima dobar učinak na mlade, drugi poručuju "šaljite svoju, a ne našu djecu u vojsku".

Sudionici protesta protiv vojnog roka, koji je organizirala "Radnička fronta", tražili su 'ulaganje u obrazovanje, a ne u ratovanje' izvikujući "Gradite tvornice, a ne kasarne". 
-Želimo društvo koje će ulagati u obrazovanje, nauku, kulturu i zdravstvo, a ne u avione, helikoptere, tenkove, šatore koji čak nisu ni hrvatske proizvodnje, jer su oni koji vladaju i proizvodnju uništili - poručili su.

Poručili su da traže bolje i pravednije društvo, društvo tolerancije i solidarnosti, a ne ohrabrivanje stvaranja klime kasarne i pripreme za druge sukobe. 
Nasuprot njima, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja iz Đurđevca održan je skup potpore vojnom roku.

Skup je podržao i saborski zastupnik Željko koji je kazao da Hrvatska treba, ugledajući se na druge države, aktivnu ili pasivnu pričuvu i podsjetio kako Hrvatska ima obvezu prema NATO-u 'da podigne vojni proračun na dva posto'. 
- Zadnji događaji, zajedničke vojne vježbe, pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori, stanje u Republici Srpskoj zahtijevaju vojnu obuku.Ko može biti protiv, oni su klaunovi, ostaci jugorežima. Oni su prije pekli volove kada su išli u JNA. Oni su protiv svega što je hrvatsko - kazao je Glasnović odgovarajući na pitanje što misli o skupu održanom protiv vojnog roka.

Dodao je i da su mladi muškarci svake godine sve više feminizirani, možda ima previše estrogena u vodi.

Skupove je osiguravao veliki broj interventnih policajaca, koji su stali između dvije skupine.