ZDRAVLJE U KUĆI

Način na koji svi kuhaju rižu veoma je opasan po zdravlje i može biti smrtonosan

Naučnici upozoravaju

(A. Z.)

11.2.2017

Milioni ljudi svakodnevno riskiraju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže, pogotovo ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju naučnici. 

Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. 

On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.  Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast. 

On je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji. U prvoj metodi stavio je jednu šalicu riže te dvije šalice vode te je voda isparila tokom kuhanja - kako se i riža najčešće kuha. 

Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena. U drugoj je metodi stavio jednu šalicu riže i pet šalica vode te izbacio višak vode, a razina arsena se prepolovila. 

U trećoj metodi riža se kuhala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuhala - s čime se udio toksina smanjio za 80 posto.  Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visoke razine arsena, pa se preporučuje rižu uvijek prethodno namakati i ispirati da se smanji vjerovatnost štetnih posljedica na zdravlje.