LIFESTYLE

Hoćete li probati putina (VIDEO)

Najpopularnije jelo u Kanadi

(A. Z.)

11.2.2017

Putin (Vladimir, op.a.) je predsjednik Ruske Federacije, šef Kremlja i izabrani gospodar najveće zemlje na svijetu. Pored toga, putin je i kanadsko jelo porijeklom iz Kvebeka koje se pravi od pomfrita i sirnog gruša koji se prelivaju svijetlosmeđim saftom.

Ova brza hrana je omiljeno jelo u Kanadi, mada se može naći i na sjeveru Sjedinjenih Američkih Država. U Kanadi se prodaju na svakom koraku, posebno u kioscima, kafanama, jeftinim bistroima i mjestima koja se zovu putinerije, a koja prodaju isključivo ovo jelo. 

Vjeruje se da je jelo nastalo u seoskim predjelima Kvebeka krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, mada se ne zna pouzdano u kom tačno mjestu.

Ako želite da sami spremite putina i da ga okusite (Kanađani kažu da onaj ko nije okusio putina ne živi punim plućima), evo recepta koji će vam to omogućiti.

Sastojci:

– 1 litar biljnog ulja za prženje
– 1 konzerva ili 300 grama junećeg safta (ili onog koji najviše volite, može i vegetarijanska zamjena da bude)
– 5 krompira osrednje veličine, sjeckanih kao pomfrit, na kriške
– 2 šolje sirnog gruša

Ugrejte ulje u fritezi ili u dubokoj tavi na 185 stepeni i počnite sa strane da grijete saft (možete da koristite i mikrovalnu pećnicu). Zatim stavite pomfrit u vrelo ulje i pržite ga oko pet minuta, dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Možete da pržite pomfrit u serijama da bi svaki imao mjesto na dnu tave i da bi svaki mogao da se mrda u ulju.

Kada krompir bude gotov prebacite ga na papirni ubrus koji ste prethodno stavili na ploču, kako bi se iscjedio. Nakon toga prebacite pomfrit na tanjir i nabacajte po njemu sirni gruš, da bi na kraju koristeći kutlaču sve zalili saftom. Služite se odmah, čim se gruš rastopi, a ništa vas ne spriječava da dodate i neki svoj garnirung.