VIJESTI

Novaković: Ukoliko dođe do revizije tužbe protiv Srbije podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Softića

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH

G. D.

11.2.2017

Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković izjavio je danas u Banjoj Luci da će ova stranka podnijeti krivičnu prijavu protiv Sakiba Softića ako bude donesena odluka o pokretanju revizije tužbe BiH protiv Srbije.

- Softić nije pravni zastupnik BiH, niti to može biti bez odluke nadležnih institucija BiH. U prijavi ćemo tražiti odgovornost i svih lica koja podstiču Softića na krivično djelo - kazao je Novaković.

U slučaju da se lažno predstavi kao zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Softić će biti odgovoran i za izazivanje vjerske, rasne i međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, narušavaje ugleda BiH i njenog ustavnog poretka, ugrožavanja mira i stabilnosti, nanošenje ekonomskih šteta i prouzrokovanje međudržavnih konflikata.

- U posljednje vrijeme u javnosti se stekao utisak da je Softić i dalje agent, iako to nije. Krivična prijava bit će podnesena i protiv svih lica koja su Softića lažno predstavljali kao agenta BiH. Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović predstavljali su Softića kao agenta - kazao je Novaković.