GLOBUS

Svijet u strahu: Trump najavio nove sigurnosne mjere

Američki predsjednik želi učiniti zemlju sigurnijom

Redakcija

10.2.2017

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump kazao je kako će Bijela kuća sljedeće sedmice otkriti nove sigurnosne mjere koje će doprinijeti sigurnosti Amerike.

Bijela kuća ne isključuje mogućnost da preradi Trumpovu uredbu od 27. januara u svjetlu njezine suspenzije od strane saveznog sudije u Seattleu i suda u San Franciscu, rekao je jedan dužnosnik administracije. 

Savezni sud SAD-a u četvrtak je jednoglasno podržao suspenziju Trumpove uredbe o zabrani ulaska u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena za koju je Trump rekao da je sigurnosna mjera koja treba odvratiti napade islamskih militanata..

- Učinit ćemo sve što je potrebno da bi sačuvali sigurnost naše zemlje - rekao je Trump.

Trump nije direktno odgovorio na pitanje hoće li uvesti novu zabranu.

- Vrlo brzo ćemo učiniti nešto kako bi dodatno zaštitili našu zemlju. Vidjet ćete to u idućim sedmicama - dodao je Trump ne navodeći pojedinosti.

Dodao je da će njegova administracija nastaviti pravnu bitku.

- Nemam nikakvih dilemu da ćemo na kraju dobiti taj spor - istakao je Trump.

Inače, administracija se na odluku saveznog suda može od petka žaliti američkom Vrhovnom sudu.

Poručio je kako će njegova administracija nastaviti raditi na tome da se aktivira plan prema kojem se zabranjuje ulazak državljanima sedam zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom.

Inače, trump je danas imao susret s japanskim premijerom Shinzoom Abeom, na kojoj je govorio o odnosima između dvije zemlje, govoreći o obnavljanju sigurnosnih garancija SAD-a Japanu u vezi s otocima u Istočnom kineskom moru oko kojih se Amerikanci spore s Pekingom.

- Posvećeni smo sigurnosti Japana i svih područja koji su pod njegovom administrativnom kontrolom - rekao je Trump. 

Amerika priznaje upravljanje Japana ovim otocima.