BIH

VIDEO| Veliko istraživanje "Avaza": Je li zakon mrtvo slovo na papiru? Dečko, može pivo, ne treba lična

Istražili smo prodaju li trgovci djeci alkohol i cigarete i je li im dopušteno da se kockaju

E.D.A.

12.2.2017

Iako su u zakonima prodaja alkohola i cigareta te kockanje najstrožije zabranjeni maloljetnim osobama, ove pošasti djeci u BiH dostupne su na svakom koraku i skoro da ne postoje prepreke da u svakom momentu kupe kutiju cigareta, alkoholno piće, kockaju se u kladionicama...

Bez prepreka 

Dokazuje to i istraživanje „Dnevnog avaza“, koje smo uz pomoć mladih novinara i saradnika, koji su se predstavljali kao maloljetnici, proveli u Sarajevu i Zenici. Iako su pred prodavačima i radnicima u kladionicama potencirali da „žure na čas“ ili da su maloljetni, u većini objekata to nije bila prepreka da kupe alkohol, cigarete ili da „odigraju listić“. 

Komentirajući ovakvu situaciju, ugledni sociolog Srđan Vukadinović konstatira da su kod nas „pravila evropska, a praksa balkanska“. 

- Očekivati je da stanje na terenu bude takvo, ako kladionice, kafići i kafane niču pored škola. Vlasnici objekata koji niču pored škola ciljaju na djecu, ali očita je nespremnost sistema da se suoči s tim problemom. Nedostaje sistemskih rješenja – kaže Vukadinović. 

Porazni rezultati 

Prema njegovim riječima, problem se usložnjava, a rezultati su sve porazniji. 

- Pravna praznina, između ostalog, produbljuje i usložnjava situaciju. Inspekcija i policija moraju procesuirati one koji prodaju alkohol maloljetnicima. Mediji, također, mogu odigrati ključnu ulogu, poticati rješenje, da se javno govori o tim problemima – dodaje Vukadinović. 

Rješenje problema vidi u kopiranju prakse zemalja susjedstva. 

SITUACIJA 1. KLADIONICA 

U prvoj kladionici maloljetnici nepoželjni

maloljetnici-kupovina-feb17-ak-22

Radnica nije dozvolila uplatu (Foto: A. Kuburović) 

Prvo odredište bilo je kladionica kako bismo uplatili „sistemski listić“ za bingo klađenje, uz naznaku radnici da se radi o maloljetniku. Naš volonter u kladionicu je ušao s ruksakom na leđima razgovarajući na telefon i naglašavajući da „mora na čas“. 

- Kasnim na čas, ali, evo, samo da uplatim listić i dolazim – kazao je kratko. 

Radnica u kladionici reagirala je kada je čula da se radi o školarcu. 

- Ne znam što si ulazio u kladionicu kad si maloljetan. Ovdje se nećeš opkladiti, molim te izađi iz kladionice – kazala je radnica. 

SITUACIJA 2. PRODAVNICA 

Novinarka: Nisam ponijela ličnu 
 Prodavačica: Ma uredu je

Naša saradnica u ovom socijalnom eksperimentu ušla je u jedan sarajevski market da kupi alkoholno piće, nagovještavajući prodavačima da je maloljetna. 

Uzela je više boca alkoholnog pića i pravac kasa. Kada je prodavačica otkucala prvu bocu alkoholnog pića, naša saradnica je upitala: „Oprostite, je li problem što kupujem jer nisam ponijela ličnu kartu, kupujem alkohol za oca?“ 

Prodavačica je na trenutak zastala, a onda našu saradnicu upitala: 

- A koliko, srećo, imaš godina?

- Sedamnaest. 

- Ma hajde, uredu je – odgovorila je prodavačica i spakovala robu. 

SITUACIJA 3. KLADIONICA 

Novinar: Može li tiket, žurim u školu 
Radnica: Uredu! 

maloljetnici-kupovina-feb17-ak-15

Naš novinar na ulazu u kladionicu  

Naša sljedeća stanica bila je ponovo kladionica. U prvoj se naš novinar nije uspio opkladiti. Ali, u drugoj, uposlenica kladionice sve je vrijeme razgovarala na telefon. Nije čak ni pogledala ko je ušao u poslovnicu. 

- Dobar dan, molim vas jedan sistemski tiket – kazao je saradnik. 

Ona je bez problem i bez ikakvog pitanja uradila što je zatražio. 

- Je li vam tačan sat na zidu, žurim u školu – upitao je.  

Prodavačica je samo odgovorila potvrdno klimanjem glave. 

SITUACIJA 4. PAB

Konobar: Koje ćete pivo, tamno ili svijetlo? 

maloljetnici-kupovina-feb17-ak-17

Nije bilo problema popiti pivo u pabu 

Točenje alkohola maloljetnicima je zabranjeno. U svakom pabu, restoranu obavezna je deklaracija, natpis „zabranjeno točenje alkohola maloljetnim osobama“. Je li to samo mrtvo slovo na papiru? Jeste! Uvjerili smo se i sami. 

Naši saradnici koji su se predstavljali kao maloljetnici u jednom sarajevskom pabu najnormalnije su naručili i popili pivo. Konobar ih ništa nije pitao iako su ga zamolili da im donese pivo jer su „imali stresan dan u školi“. 

- Koje ćete, tamno ili svijetlo – upitao je konobar. 
- Tamno, molim vas – odgovorili su. 

Konobar je uredno donio pivo, poslužio ih i kazao: „Uzdravlje!“ Niko nije pitao za godine, niti se ko obrecnuo na rečenicu: „Imali smo stresan dan u školi.“ 

SITUACIJA 5. KUPOVINA CIGARETA 

Prodavačica: Šta će vam račun, niste ni punoljetni? 

maloljetnici-kupovina-feb17-ak-6

Dobili cigarete, a račun nisu: Šta ako vas inspekcija uhvati s računom 

Na prometnoj trafici, također u centru grada, pokušali smo kupiti cigarete. Uspjeli smo bez ikakvih problema. Prilikom kupovine, novinari „Avaza“ među sobom su govorili da moraju požuriti u školu, kako bi ih prodavačica čula i stekla dojam da nisu punoljetni. 

Također, prilazeći trafici, pričali smo o školi, što je prodavačica i čula. Cigarete smo dobili, ali ne i račun za njih. Kada smo zatražili račun, njen začuđujći pogled otkrio nam je manju dozu straha.

- Niste ni punoljetni, a hoćete račun. Šta ako vas inspekcija uhvati s njim?! – odgovorila je. 

Uz osmijeh kazali smo da je to zakonska obaveza, pozdravili se i krenuli dalje.

SITUACIJA 6. NARGILA BAR 

Nargila bez problema 

maloljetnici-kupovina-feb17-ak-10

Ugostiteljski objekt prepun školaraca 

Na red je došla i popularna, ali za maloljetnike zabranjena nargila, barem na papiru. Nakon što smo se smjestili u jedan nargila bar na Baščaršiji, zatražili smo nargilu „koja nije jaka“, nakon čega ju je konobar i donio. Inače, ovaj ugostiteljski objekt bio je prepun školaraca.

ZENICA

TRAFIKA 

Kupovina cigareta bez problema 

- Dobro veče. Želio bih kupiti cigarete, ali sam maloljetan – kazao je naš saradnik očekujući da će ga prodavač spriječiti u tome ili mu reći da ne može dobiti cigarete. 

Naprotiv! Prodavač je pružio je ruku prema novčanici od 50 KM. Bez problema smo kupili cigarete. 

PRODAVNICA 

Radnik: Ako zapne s pivom, uslikat ćemo moju ličnu 

zen-4

Prodavač nije pravio problem 

Nedaleko od trafike ušli smo u prodavnicu. Pitali smo prodavača može li naš saradnik dobiti pivo, govoreći mu da alkohol kupuje ocu i da nema ličnu uz sebe, što je dovoljan signal da se radi o maloljetniku. 

- Ma može, druže, što ne bi moglo. Ako negdje zapne, uslikat ćemo moju ličnu i reći da sam ja kupio – kazao je prodavač i naplatio dva litra piva. 

KAFIĆ

Konobar: Ne mogu vam donijeti alkohol, još nemate ni ličnu

zen

Zaputili smo se u jedan zenički kafić s namjerom da popijemo nekoliko piva. Odavali smo dojam školaraca koji su izašli da se opuste. Prišao je konobar. Pitali smo je li problem da dobijemo pivo iako nemamo dovoljno godina za to. 

- Žao mi je. Ne mogu vam donijeti alkohol, još nemate ni ličnu. Vlasnik mi je također tu – pravdao se konobar.

KAFIĆ

Ma jarane, nema veze, uživajte 

zen-16

Drugi pokušaj naručivanja piva prošao bez problema 

Samo nekoliko metara nakon prvog ušli smo u drugi kafić, gdje smo bez poteškoća dobili alkohol uz opasku konobara: „Ma jarane, nema veze, uživajte.“ 

KLADIONICA 

Školarci masovno igraju bingo

zen-17

U kladionici radnica uzela listić i bacila se na posao 

Ispred druge kladionice zatekli smo brojne školarce s ruksacima kako masovno igraju popularni bingo. Ušli smo u kladionicu. Prije nego što smo dali listić s parovima, opet nagovještavamo da se radi o maloljetnoj osobi. Radnica je samo uzela listić i bacila se na posao.