LIFESTYLE

Najbrutalniji serijski ubica u historiji: Način na koji je ubijao žrtve rijetko se viđa i u filmovima

Jeffrey Dahmer ostaće upamćen kao jedan od najbrutalnijih, ako ne i najbrutalniji, serijski ubica svih vremena

(A. Z.)

10.2.2017

Jeffrey Dahmer ostaće upamćen kao jedan od najbrutalnijih, ako ne i najbrutalniji, serijski ubica svih vremena.

Osuđen je, vjerovali ili ne, na 15 doživotnih kazni zbog 15 ubistava u februaru 1992. godine. Osuđen je zbog izuzetno brutalnih ubistava i komadanja tijela 15 mladića i dječaka tokom osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog vijeka. 

Tokom suđenja branio se ludilom, ali sud Milwaukeeju nije mu povjerovao. Kako je tada BBC javljao, izbjegao je smrtnu kaznu samo zato što u saveznoj državi Wisconsin ne dozvoljavaju ubijanje osuđenih zločinaca. Nakon donošenja presude, mirnim i staloženim glasom pročitao je ranije pripremljenu izjavu: "Nikad nisam htio slobodu. Iskreno, želio sam sebi smrt. Znam da sam bio zao ili bolestan, a možda i oboje. Doktori su mi rekli da sam bolestan i sad imam nekakav mir. Znam koliko sam zla učinio i jako mi je žao".

Poznat i kao kanibal iz Milwaukeea, Dahmer je na ubilačkim pohodu bio između 1978. i 1991. godine, pri čemu je drogirao mladiće, napastovao ih i pojeo, da bi kasnije priznao da je privlačnost prema ubojstvima i nekrofiliji počeo osjećati s 14 godina. Policiji je napomenuo da je uvijek nosio prezervativ za vrijeme seksa s mrtvim partnerima ili njihovim dijelovima tijela, a vjerovao je da će žrtve pretvoriti u zombije ako im izbuši rupe u lubanji i ubrizga LSD u mozak. 

Porodice žrtava bile su prisutne u sudnici i dosta emotivno su reagirali. Rita Isbell, sestra ubijenog Errola Lindseya, bacila se na neprobojno staklo kojim je Dahmer bio zaštićen. Vikala je: "Ti si sotona. Ubit ću te". Donald Bradehof, brat još jedne žrtve, grcao je u suzama dok je govorio: "Izgubili smo bebu u porodici. Nadam se da ćeš završiti u paklu".

Njegove žrtve, a priznao je sedamnaest ubistava, većinom su bili mladi crnci homoseksualci. Tokom suđenja izneseni su dokazi o tome kako je žrtvama davao tablete za spavanje i barem trojici je pokušavao izvaditi mozak. 

Njegovi advokati govorili su da je Dahmer obolio od nekrofilije, psihološkog poremećaja gdje oboljeli imaju nekontrolisane želje za seksom s leševima. S druge strane, optužba je govorila da je on pažljivo birao žrtve te da nije htio ubiti svih 15 mladića. Krajem 1994. godine u zatvoru ga je metalnom šipkom premlatio Christopher Scarver. 

Od zadobivenih rana Dahmer je preminuo u bolnici 28. novembra 1994. Tek dan nakon njegove smrti, emitiran je intervju u kojem je opisao kako je postao religiozan, ali i zašto je počeo s ubistvima.