SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vitez: U dvije godine škole izgubile 11 odjeljenja

Negativni demografski trendovi sve više zabrinjavaju

D. PUCAR

10.2.2017

Vitežani su, kao i većina sredina u BiH, suočeni s odljevom stanovništva, što se posebno ogleda kroz škole, odnosno kroz manji broj djece u školskim klupama. Naime, u posljednje dvije godine pet osnovnih i dvije srednje škole na području Viteza postale su siromašnije za više od 11 odjeljenja. 

Kako je kazala Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti, očit je i zabrinjavajući trend opadanja brojnosti djece.

Poboljšati uvjete

- Bilježimo zabrinjavajući trend opadanja brojnosti djece. U posljednje dvije godine u osnovnim školama imamo 197 djece, a u srednjim 84 manje. Upućujemo apel školama da se treba što više raditi s resornim ministarstvima da bi se poboljšali uvjeti školovanja - kazala je Grabovac prilikom rasprave o stanju u školama na području općine. 

Matematika je jasna, osnovne i srednje škole u dvije godine imaju 281 učenika manje, što je nešto više od 11 odjeljenja, ako uzmemo u obzir da prosječno odjeljenje broji 25 učenika.

Direktori škola upozorili su da je do sredstava teško doći te da oni, osim direktora, moraju biti i svojevrsni menadžeri da bi poboljšali kvalitet nastave.

Tako je općinska vijećnica i direktorica Osnovne škole „Dubravica“ Olgica Krezić upozorila na nedostatak sredstava za kapitalne projekte. 

Dobri menadžeri

- Govoreći samo o mojoj školi, za koju je nadležno resorno kantonalno ministarstvo, u posljednje četiri godine od njih smo dobili nula feninga za kapitalna ulaganja. Da bismo bili dobri ravnatelji, najprije moramo biti dobri menadžeri i stvoriti sredstva - kazala je Krezić.

Na kraju je upozoreno da će trend opadanja broja učenika dovesti i do viška nastavnog kadra.