TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Građani zbog straha izbjegavaju noćne šetnje

Ulice u mraku zbog kvarova na javnoj rasvjeti

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

10.2.2017

Brojne tuzlanske ulice već mjesec su u mraku, a razlog tome su sve učestaliji kvarovi na javnoj rasvjeti te nedostatak električnih stubova i sijalica. 

Duga procedura 

Posebno sablasno u večernjim satima izgleda šetalište u Slavinovićima, a situacija nije ništa bolja ni na južnoj magistrali, gdje već duže vrijeme nedostaje veliki broj električnih stubova. 

Dok građani s pravom negoduju zbog novonastale situacije, nadležni, da bi sebe zaštitili, za ovakvo stanje okrivljuju tenderske procedure, ali i više instance. 

- U slučaju žalbe, o kojoj odlučuje Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine s kancelarijama u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, a koja je izjavljena i u predmetnoj nabavci, procedura javne nabavke veoma je dugotrajna - stoji u saopćenju Gradske uprave. 

Kako se navodi, Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica je pravovremeno, još u novembru 2016., raspisala tender za usluge održavanja javne rasvjete na području grada.

Naći rješenje

U međuvremenu, dok se Vlast u Tuzli pere od ovog problema, građani se sve manje odlučuju za šetnju ili izlazak u večernjim satima, jer se, kažu, ne osjećaju sigurno kada se kreću mračnim gradskim i prigradskim ulicama.

Prema riječima vijećnika Elvira Kasumovića (SBB), tenderska procedura ne bi smjela biti izgovor za lošu rasvjetu. 

elvir-kasumovic-sbb

Kasumović: Staviti klauzulu

- Postoji način da se iznađe rješenje, da bi se neko, i za vrijeme tenderske procedure, brinuo o rasvjeti. U ugovore se vrlo lako može staviti klauzula koja bi riješila taj problem - smatra Kasumović. 

Riječ građana

zlatan-selimovic

Zlatan Selimović

- Kroz centar grada ima osvjetljenje. Problem je kada se zađe u neke manje ulice, gdje osvjetljenje ne radi. Trebaju to popraviti i zamijeniti te sijalice. Ne vidim u tome veliki problem. 

djuro-budak

Đuro Budak

- Iako u Kojšinu i okolnim naseljima živi veliki broj ljudi, javne rasvjete gotovo da nema. Usto ni sve lampe nisu jednake. Nema se šta pozitivno reći. Takvo stanje traje, evo, već 25 godina, to nije od jučer.