VIJESTI

Za utopljavanje šest škola na području TK utrošit će se 1.6 miliona KM

Uskoro počinje realizacija značajnog projekta u oblasti obrazovanja

E.Sk

10.2.2017

Šest najugroženiji škola na području Tuzlanskog kantona zahvaljujući implementaciji program prekogranične saradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore u narednom periodu bit će rekonstruisano na planu energetske efikasnosti i poboljšanja ukupnih uvjeta za boravak i rad učenika.

Ukupna vrijednost „Smart school“ projekta iznosi 3.234.000 KM, a iznos od 1.6 miliona KM pripada Tuzlanskom kantonu, a preostali dio novca Brodsko-posavskoj županiji u Hrvatskoj.

- Dobivena sredstva uložit ćemo u rekonstrukciju Mješovite srednje škole u Kladnju, OŠ Gornja Tuzla, Drugoj OŠ Srebrenik, OŠ Ivan Goran Kovačić Gradačac, OŠ Sapna i OŠ Grivice. Vlada TK će, najvjerovatnije, do kraja sedmice potpisati Protokol o finansiranju, a obavezni smo ovaj projekat sufinansirati sa 234.000 KM – kaže Zlatan Muratović (SBB), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Očekuje se da će se nakon završetka radova u šest pomenutih škola uštedjeti i do 30 odsto energije, ali je itekako bitno naglasiti da će se uvjeti u školskim objektima drastično poboljšati.

- Kroz implementaciju ovog programa, koji će trajati 27 mjeseci, oko 500.000 KM namijenjeno je za edukaciju 40 energetskih menadžera, te takmičenje 45 škola koje će obuhvatiti oko 5.000 učenika iz 30 bosanskohercegovačkih i 15 škola iz škola u Republici Hrvatskoj – ističe ministar Muratović.

Centar za razvoj i podršku (CRP) je nositelj projekta u Tuzlanskom kantonu, a njihovi partneri bit će Udruga „Zelena akcija“, Brodsko-posavska županija i Brodsko ekološko društvo iz Hrvatske.