KULTURA

Filmom "Django" otvoreno Berlinale

Počeo najposjećeniji filmski festival na svijetu

(A. S.)

9.2.2017

Međunarodni filmski festival u Belinu počeo je danas u glavnom gradu Njemačke. Festival je otvorio francuski film "Django" o džez gitaristi Djangu Reinhardtu reditelja Etienna Comara, muzičaru koji je 1943. bježao od nacista.

Ukupno 18 filmova se takmiči za Zlatnog medvjeda, kojeg je 2006. godine dobila Jasmila Žbanić za film "Grbavica".

Ove godine Zlatni medvjed će biti uručen 18. februara, posljednjeg dana festivala na kojem će biti prikazano 400 filmova iz 70 zemalja.

Žirijem predsjedava holandski reditelj Paul Verhoeven poznat po filmovima "Robokap" i "Sirove strasti".

Direktor festivala Dieter Kosslick rekao je nekoliko dana prije otvaranja festivala da Berlinale neće iznevjeriti svoju reputaciju velikog angažiranog filmskog festivala i da će se truditi da baci "malo svjetlosti i optimizma u svijetu pogođenom raznim krizama".

- Napravili smo program dugometražnih filmova rukovođenih temama hrabrosti i optimizma koji su puni humora - rekao je Kosslick.

grbavica-poster

Zlatnog medvjeda 2006. godine dobila Jasmila Žbanić za film "Grbavica"

Festival koji je poznat po angažovanosti na raznim poljima i ove godine će pomenuti aktuelne teme u svijetu, kao što su rastući populizam na Zapadu, izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD i migrantsku krizu.

Glumac Richard Gere, koga će primiti njemačka kancelarka Angela Merkel, u Berlin donosi temu o Tibetancima.

Festival će kao i prošle godine imati akcije solidarnosti prema izbjeglicama koje su podnijele zahtjev za azil u Berlinu, projekcijom filmova čiji će novac od karata biti namijenjen boljim uvjetima u izbegličkim prihvatnim centrima.

Posljednji laureat Zlatnog medveda je italijanski reditelj Jeanfranco Rosi koji je prestižnu nagradu dobio za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi - "Požar na moru".

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Berlinale se smatra najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.