GLOBUS

Bivši palestinski premijer Fayyad novi posrednik UN-a za Libiju

Generalni sekretar UN-a Anntonio Guterres planira

Fena

9.2.2017

Generalni sekretar UN-a Anntonio Guterres planira imenovati bivšeg palestinskog premijera Salama Fayyada za novog posrednika UN-a za Libiju, sa zadatkom da posreduje u razgovorima o promjenama u posrnulom političkom sporazumu, saopćili su diplomati u četvrtak.

Guterres je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a u pismu kako namjerava da imenuje Fayyada da naslijedi Nijemca Martina Koblera, koji je bio specijalni izaslanik za Libiju od novembra 2015.

Fayyad (65), bio je premijer palestinskih vlasti od 2007. do 2013. i također je obavljao dužnost ministra finansija u dva navrata.

Njegovo imenovanje dolazi u jeku diplomatskih pregovora oko promjena u političkom sporazumu postignutom uz posredovanje UN-a koji je doveo do formiranja vlade nacionalnog jedinstva premijera Fayeza al-Sarraja.

Sarrajova vlada ustoličena je u Tripoliju u prošloj godini, ali nije uspjela da preuzme kontrolu nad istokom zemlje, gdje moćni general Khalifa Haftar ima zadnju riječ.

Kobler je poručio Vijeću sigurnosti u srijedu da je u razgovorima o "mogućim amandmanima" na politički sporazum ostvaren napredak.

Pregovori su usmjereni na Haftarovu ulogu u vladi i potrebi stvaranja jedinstvene vojske.

Sarrajovu vladu snažno podržavaju zapadne zemlje, dok Haftar uživa podršku Rusije i Egipta nakon što je protjerao džihadiste iz drugog po veličini libijskog grada Benghazija.

Guterres je dao vijeću dva dana da uloži primjedbe na imenovanje, ali su diplomati saopćili kako ne očekuju protivljenje izboru Fayyada.

To je prva velika objava jednog specijalnog izaslanika Guterresa za konfliktnu regiju otkako je postao čelnik UN-a 1. januara, prenosi AFP.