BIH

Ambasador Heidari za Avaz.ba: Iran je spreman da pomogne jačanje stabilnosti i mira u BiH

Otvoreno o brojnim pitanjima samo za naš portal

Avaz.ba

10.2.2017

Islamska Republika Iran je, u slučaju potrebe, spremna iskoristiti sve političke i diplomatske potencijale u pravcu jačanja stabilnosti i mira, međusobnog približavanja i smanjenja postojećih razlika u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za Avaz.ba novi ambasador Irana u našoj zemlji Mahmoud Heidari, zemlje koja danas, 10. februara, obilježava svoj nacionalni dan. Ambasador Heidari ističe da je Iran spreman iskoristiti i svoje veze s, naprimjer, Rusijom ukoliko bi to moglo pomoći stabiliziranju prilika u BiH.

Velike šanse

Za Avaz.ba govori o bilateralnim odnosima Irana i BiH, mogućnosti ulaganja iranskih investitora u BiH i velikim šansama za poslovanje bh. privrednika u Iranu nakon potpisivanja sporazuma o nuklearnom oružju i otvaranja te zemlje, ali i o najnovijim napetostima u odnosima Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) ovih dana je i formalno upozorio Iran zbog testiranja balističke rakete, što je vrhunac krize u odnosima dvije zemlje nakon imenovanja 45. američkog predsjednika. Je li Sporazum o nuklearnom naoružanju, koji je bio velika nada za Iran, u krizi nakon izbora Trampa?

ambasador-irana-i-mladen-ivanic1

Ambasador Heidari i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić: Dobri odnosi sa svim narodima

- Islamska Republika Iran se pridržavala svih svojih obaveza iz ovoga sporazuma, što su potvrdile Međunarodna agencija za nuklearnu energiju i sve institucije relevantne za ovo pitanje. Prema tome, i druge strane, uključujući i Ameriku i ostale, obavezne su da ispune svoje obaveze i izvrše preuzete zadaće. Evidentno je da, ukoliko se drugi suzdrže od izvršenja svojih obaveza i zadaća i ukoliko prekrše Sporazum, Islamska Republika Iran zadržava pravo na recipročnu i odgovarajuću mjeru.

Kako vidite bilateralne odnose BiH i Irana?

- Odnosi Irana i BiH su uvijek bili prijateljski tokom proteklih 25 godina, tome u prilog govore i posjete političkih i ekonomskih zvaničnika dviju zemalja na raznim nivoima, a politička saradnja je i danas dobra. 

Nakon potpisivanja Sporazuma o nuklearnom oružju Irana sa svjetskim silama svjedoci smo brojnih posjeta zvaničnika BiH Iranu u 2016. godini, uključujući posjete ministara vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirka Šarovića, posjetu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i visoke delegacije, zatim posjetu bivšeg gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i potpisivanju Sporazuma o bratimljenju Teherana i Sarajeva i, na koncu, posjetu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića, što sve govori o dobrim političkim i parlamentarnim odnosima dviju država na svim nivoima. 

Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti, u nastavku razmjene političkih i ekonomskih delegacija, svjedočiti posjeti ministra vanjskih poslova Irana zajedno s privrednom delegacijom.

 

Razvoj odnosa

Ovdje je malo poznato da poslije potpisivanja Sporazuma o nuklearnom naoružanja privrednici iz cijelog svijeta hrle u Iran, jer žele sarađivati s vašom zemljom, investirati u Iran ili dobiti vaše investicije. Kakve šanse imaju bh. kompanije i imaju li privrednici Irana interesa za investiranje u BiH?

- Provođenje sveobuhvatnog Sporazuma o nuklearnom naoružanju je prilika kako za Islamsku Republiku Iran tako i za druge države. Vlada na unutrašnjem planu namjerava ovu priliku iskoristiti u pravcu što većeg poboljšanja infrastrukture i ekonomskog razvoja u raznim oblastima i namjenom odblokiranih državnih sredstava važnim i utjecajnim projektima ubrzati proces razvoja zemlje. Naš cilj je da dostignemo ekonomski razvoj iznad 7 posto. Stoga moramo kreirati atmosferu za aktivnosti privatnog sektora i bankovnu saradnju dviju država, a otklanjanjem prepreka i potrebnim olakšicama za uspostavu transfera finansija olakšat ćemo odnose među privrednicima dviju zemalja. 

Razvoj turizma je jedna od prigodnih oblasti saradnje između dviju država, a u tom kontekstu se moraju poduzeti potrebne olakšice za putovanja turista i kontakte stanovnika Irana i BiH. Bh. privrednici preko Irana mogu doći na tržište Azije, a iranski privrednici preko BiH na tržište Evropske unije. Moram naglasiti da su ekonomski potencijali dviju država mnogo veći od trenutne saradnje. Pred njima su mnoge ekonomske prilike. Posebno u sektorima energije, petrohemije, poljoprivrede, industrije i turizma. Moji saradnici u Ambasadi Islamske Republike Iran u Sarajevu i ja trudimo se i zalažemo za razvoj privrednih odnosa i saradnju privatnog sektora, istovremeno radimo na uklanjanu postojećih prepreka. Trenutno nekoliko privrednih delegacija iz BiH planira putovanje u Iran.

U posljednje vrijeme politička situacija u BiH je opterećena tenzijama koje su gotovo eskalirale. Kako Iran gleda na prilike u našoj zemlji i položaj BiH?

- Islamska Republika Iran je, poštujući teritorijalni i nacionalni integritet, od samog stjecanja nezavisnosti BiH bila uz narod i vladu BiH, podržavala cjelovitost i jedinstvo zemlje, također jačanje komunikacije sa svim bh. narodima, Bošnjacima, Srbima i Hrvatima, jedan je od ciljeva Ambasade Islamske Republike Iran.  

Jasno je da BiH, s obzirom na poteškoće, poput nezaposlenosti i migracija, treba iskoristiti sve svoje talente i prilike kako bi savladala probleme, a ostvarenje ovog cilja iziskuje jačanje stabilnosti i mira, međusobno približavanje i saradnju među svim narodima ove zemlje. Stoga je naša preporuka svim političarima i utjecajnim ličnostima da mobiliziraju sve mogućnosti i potencijale kako bi se suočili sa stvarnim problemima i suzdrže stavova i mjera koje mogu pogoršati jazove iz prošlosti, što u konačnici nikome ne donosi korist. 

Razmišlja li Iran da se aktivnije uključi u pitanja u vezi s BiH? Posebno zbog dobrih veza Irana s Ruskom Federacijom naprimjer, o čijem sve većem utjecaju na Balkanu se često govori, ali i drugim zemljama?

- Islamska Republika Iran i Ruska Federacija su dvije zemlje s drevnom i bogatom historijom. Iran i Rusija, kao susjedne zemlje, imaju široku saradnju i čine napore sa se ona poboljša. Širina ovih odnosa je ne samo u interesu dviju država već i važan faktor u jačanju sigurnosti, stabilnosti i borbe protiv terorizma na Bliskom istoku i drugim dijelovima svijeta. U skladu s postignutim dogovorima lidera naših vlada, namjeravamo nastaviti zajedničke aktivnosti u pravcu jačanja bilateralne saradnje, pronalaženju djelotvornih odgovora na regionalne probleme, uključujući borbu protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma i pomoći političkom rješenju stanja u Siriji. Predsjednik Ruhani u skoroj budućnosti će posjetiti Moskvu. 

Što se tiče Bosne i Hercegovine, kao što sam i ukazao, Islamska Republika Iran je, u slučaju potrebe, spremna iskoristiti sve političke i diplomatske potencijale u pravcu jačanja stabilnosti i mira, međusobnog približavanja i smanjenja postojećih razlika. 

Borba protiv terora

Kako Iran gleda na pojavu opasnosti radikalizma, tekfir ideologije na prostorima BiH i Balkana i kako odgovoriti na te pojave?

- Danas više nego ikada ranije osjećamo veliku opasnost terorizma u regionu i svijetu. Mnogi stanovnici Iraka, Sirije, Libije i Jemena su raseljeni, a njihove kuće su porušene. Od samog početka pojave radikalnog pokreta u regionu Islamska Republika Iran je upozoravala da će upotreba terorističkih grupa i promoviranje ekstremističkih ideja na Bliskom istoku imati veoma ozbiljne posljedice po cijeli svijet. 

Danas, nakon brutalnih zločina ISIL-a, rijeke izbjeglica i terorističkih napada u nekim evropskim državama svi tvrde kako žele uništiti ekstremizam i nema sumnje da su tekfir ideologija i ekstremizam osuđeni na propast. Terorizam i ekstremizam nemaju granice i očigledni su kao dva velika problema za cjeli svijet, Balkan i Bosnu. 

Ne postoji rješenje izuzev umjerenosti, očuvanja granica, poštivanja nezavisnosti država i iskrene saradnje za uspostavom stabilnosti i mira u svijetu. Islamska Republika Iran je spremna podržati suprotstavljanje ekstremizmu u svim oblastima i svoja iskustva podijeliti s prijateljskim zemljama, a ova spremnost je iskazana i tokom posljednje posjete visoke bh. delegacije Teheranu. 

Kada je riječ o Bosni, iako postoje dokazi o aktivnostima nekih elemenata povezanih sa tekfirskim i terorističkim grupama, vjerujemo da se ne smije dozvoliti da se preuveličavanjem naruši i ukalja slika države i društva BiH. Ko god se upoznao s narodom BiH, posebno muslimanima, dobro razumije i zna da ekstremističke ideje nemaju mjesta kod apsolutne većine.

Pomagali smo BiH a da ništa nismo očekivali, imamo dobre odnose sa IZBiH

ambasador-irana-i-reis-kavazovic1

Ambasador Heidari i reis Kavazović: Saradnja sa IZBiH 

Ž5 = Kako komentirate tvrdnje da Iran preko svojih kulturnih i drugih centara provodi kampanje širenja šiizma, nasuprot hanefijskom mezhebu i tradicionalnom tumačenju islama na ovim prostorima? Ima li Iran svoje interese u BiH i kakve?

- Islamska Republika Iran ima prijateljski i sveobuhvatan pogled prema državi BiH. Takvim pristupom Ambasada Irana nastoji da ima izbalansirane odnose sa svim narodima i religijama u BiH, poštivanje identiteta, tradicije, kulture i tradicionalnog  mezheba dio je politike Islamske Republike. Svi znamo da je Iran, u doba kada je narodu u BiH trebala pomoć, bio jedna od vodećih zemalja u pružanju humanitarne pomoći, a da pri tome uopće nije bilo govora o mezhebu. Neke neosnovane glasine u tom pogledu su ili zbog neinformiranosti ili s ciljem narušavanja prijateljskih odnosa dva naroda. Srećom, danas i Ambasada i kulturni centri Irana imaju veoma dobre odnose s Islamskom zajednicom u BiH na svim nivoima i visok nivo istomišljeništva i konsultacija. 

Rafsandžani - prijatelj BiH

Prošlog mjeseca umro je Ali Akbari Hašemi Rafsandžani, predsjednik Vaše zemlje od 1989. do 1997. Ocijenjeno je da je Iran izgubio velikog državnika i čovjeka, a BiH velikog prijatelja. Smrt predsjednika Rafsandžanija je podsjetila na prijateljstvo BiH i Irana, posebno u vrijeme agresije na našu zemlju. 

- Ajatolah Hašemi Rafsandžani je bio borac, inteligentan, samopuzdan, hrabar, svrsishodan, čvrsto ukorijenjen u vjerskim uvjerenjima i istovremeno „pragmatičan“ i iskusan politički planer. On je tokom rata u BiH obnašao funkciju predsjednika Irana i imao je djelotvornu ulogu u usmjeravanju i kreiranju stavova Organizacije islamske konferencije, kao i slanju humanitarne pomoći u BiH. 

Tokom njegovog predsjedničkog mandata Iran je, među prvim zemljama, zvanično priznao nezavisnost BiH i nakon toga je uvijek podržavao prijateljske i bliske odnose dviju država. Nakon njegove smrti bili smo svjedoci brojnih poruka saučešća zvaničnika i istaknutih ličnosti BiH, uključujući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića, bivšeg gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića.  

Brojne ličnosti su svojim prisustvom u Ambasadi Islamske Republike Iran u Sarajevu i upisom u Knjigu žalosti izrazili svoje saučešće lideru, vladi i narodu Irana, poput reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, profesora perzijskog jezika i književnosti Univerziteta u Sarajevu, članova Udruženja bosansko-iranskog prijateljstva i desetine drugih ličnosti iz nevladinih organizacija. Komemoraciji održanoj u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovao je veliki broj građana. Sve to pokazuje poštovanje naroda BiH prema ajatolahu Rafsandžaniju i Islamskoj Republici Iran. 

Razgovarao: Faruk VELE