GLOBUS

Uoči susreta Trump - Netanyahu: Bijela kuća se sve više suzdržava od podrške Izraelu

Predizborna obećanja i realnost

Reuters

9.2.2017

Tokom svoje predizborne kampanje Donald Trump je slao signale kako će kao predsjednik SAD biti naklonjen Izraelu, a ne Palestincima.

Trump je tako obećavao kako će američku ambasadu u Izraelu premjestiti iz Tel Aviva u Jerusalem, te je imenovao ambsadora u toj zemlji koji se otvoreno zalaže za nastavak izgradnje ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Međutim, uoči posjete Bijeloj kući izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, stvari su se promijenile.

Administracija Bijele kuće umanjila je svoju pro-izraelsku retoriku, sugerišući da je predsjednik SAD tokom predizborne kampanje brzopleto donosio određene zaključke, te da će Trump biti mnogo oprezniji kada je u pitanju američka diplomatija na Bliskom istoku, navodi Reuters.

Nakon dvadesetak dana koliko je proveo u Bijeloj kući, Trump je shvatio da će rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta zahtijevati iscrpne razgovore sa svim stranama, kao i sa saveznicima SAD, prije nego što se budu donosili konkretni zaključci.

"Ovo je slučaj kada se predizborna obećanja suoče sa geopolitičkom realnosti, te se ta obećanja sada moraju prilagoditi situaciji na terenu, koja je izuzetno komplikovana i složena", rekao je neimenovini zvaničnik Bijele kuće za Reuters.

Kao rezultat opreznije politike, američka ambasada se neće premjestiti u Jerusalem, već će, kao i sve druge svjetske ambasade u jevrejskoj državi, ostati u Tel Avivu.

Istovremeno, Trumpova administracija je prihvatila mnogo umjerniji pristup kada su u pitanju i nelegalno izrađena naselja na okupiranim teritorijama, pa Trump više ne podržava javno daljnju izgradnju, već saopćenjima navodi kako to "i nije dobro za postizanje mirovnog sporazuma".

Ipak, bez obzira na sve, treba očekivati srdačan sastanak Netanyahua i Trumpa 15. februara, tim prije jer je Izrael imao izrazito loše odnose sa predhodnim predsjednikom SAD, Demokratom Barackom Obamom. Desničarske političke struje u Izraelu, koje predvodi Netanyahova Likud stranka, velika su podrška Trumpu i njegovim idejama.