GLOBUS

Ove četiri evropske države će se suprotstaviti Trumpovoj uredbi o pobačaju

Izvršna odluka novog američkog predsjednika

Redakcija

9.2.2017

Četiri evropske države idućeg će mjeseca organizirati skup kojem je cilj suprotstavljanje uredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je zaustavio američko finansiranje humanitarnih organizacija ako pružaju usluge vezane za pobačaj, piše Hina, prenosi Index. 

Belgija, Danska, Holandija i Švedska će predsjedavati sastankom koji će se 2. marta održati u Bruxellesu, otkrila je u četvrtak Isabella Lovin, švedska ministrica za razvoj međunarodne saradnje. 

- Mobilizirat ćemo političku i finansijsku podršku i pokazati da postoji protusila zabrinjavajućem trendu kojeg vidimo u Sjedinjenim Državama i drugim dijelovima svijeta - istakla je Lovin. 

Na konferenciju kojoj je tema "Ona odlučuje" pozvano je oko 50 država, kao i predstavnici skupina koji pružaju informacije i savjetovanje o pobačaju i reproduktivnom zdravlju.

Jedan od ciljeva je prikupiti sredstva za organizacije koje su pogođene odlukom nove američke administracije. Holandska vlada već je obećala 10 miliona eura. 

Trumpova izvršna odluka zabranila je da međunarodne nevladine organizacije primaju američku finansijsku pomoć ako pružaju usluge vezane za pobačaj, uključujući savjetovanje i upućivanje na pružatelje abortusa.

Nesigurni pobačaji su veliki uzrok smrtnosti žena, a zagovornici javnog zdravlja širom svijeta upozoravaju da bi promjena postojećih zakona mogla imati teške posljedice, prenosi Index.