TUZLANSKI KANTON

Tuzla: Nakon 57 godina OŠ "Novi Grad" dobiva novu stolariju

Uskoro bolji uvjeti za rad zahvaljujući japanskoj vladi

M. Mu.

9.2.2017

Poslije 57 godina tuzlanska Osnovna škola (OŠ) “Novi Grad“ uskoro će imati bolje uvjete za rad jer će biti obnovljena stolarija. Rezultat je to ugovora koji su predstavnici ove škole potpisali s vladom Japana, a kojim su im donirana grant sredstva u iznosu od 129.000 KM. Uz ovu, sredstva su još dodijeljena i sarajevskoj školi “Čengić-Vila 1“.

Raspisati tender

Uposleni ističu da su sretni zbog dobivenih sredstava, pogotovo što je za njih apliciralo više od 200 škola. Tako će, nakon skoro dvogodišnjeg procesa, novac biti operativan krajem mjeseca. Tender za nabavku prozora bit će raspisan narednih dana.

- Ovo je historijski moment za našu školu. Uvjeti u kojima smo radili bili su katastrofalni. Osamdeset posto prozora na našoj školi je zakovano jer smo imali slučajeva da nam je stolarija padala s objekta - kaže Peđa Hasić, direktor OŠ “Novi Grad“.

Plan je da se od dobivenog novca zamijene i vrata na svim učionicama.

- Potkraj prošle godine u školi smo imali nekoliko prodajnih bazara na kojima smo prikupili oko 10.000 KM. Od tog novca smo krajem januara uradili nove podove u 12 učionica. Ugradili smo i 24 klima-uređaja, čime smo u potpunosti klimatizirali našu školu. Sve to uradili smo uz pomoć naših vrijednih učenika i njihovih roditelja. Do sredstava dolazimo na razne načine, nažalost, bez značajnije pomoći Vlade Tuzlanskog kantona - naglašava Hasić.

Imaju kinosalu

Dodaje da je OŠ “Novi Grad“ jedna od rijetkih koje posjeduju vlastitu kinosalu i multimedijalni centar.

Ostala fasada

- Ostalo nam je još da saniramo mokre čvorove i obnovimo fasadu. Vjerujem da ćemo i to uspjeti uz pomoć Vijeća roditelja - kaže Hasić.