VIJESTI

Moore: Treba odustati od revizije tužbe protiv Srbije

Šef Misije OSCE-a

N. KATICA

9.2.2017

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore na Ekonomskom forumu u Sarajevu novinarima je rekao da bi revizija BiH u tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom u Hagu samo pogoršala situaciju u našoj zemlji i regiji.

- Mislim da je poruka svih nas jasna i ne vidim opravdanje za tu revizije naročito tačno prije roka 26. februara. Svi mi moramo tražiti pravdu i niko ne govori protiv potrage za njom. Ali, pod takvim uvjetima kad je upitna punomoć gospodina Softića, kad nema novih dokaza i kad je moguća da će biti puno političkih posljedica, kad neće biti pozitivnog rezultata, naš savjet je zaustaviti to, skoncentrisati sve snage u budućnost, u praktične, konkretne mogućnoosti – kazao je Moore.

On je dodao da je potrebno poboljšati odose u regiji, a ne samo govoriti o tim mogućnostima.

-  Imamo informacije da nema osnova za reviziju i kao što smo čuli od domaćih i regionalnih političara bilo bi više negativnih posljedica. Zato smo protiv toga. Imali smo konsultacije sa kolegama iz međunarodne zajednice, sa legalnim i pravnim stručnjacima. Za pravu i uspješnu reviziju BiH mora imati potpuno nove, konkretne dokaze. Jasno je da je čak i prije roka kasno sve obnoviti, upitna je i punomoć gospodina Softića. Čuli smo od nekih stručnjaka da je njegov mandat završen 2007. kad je bila odluka u istom postopku. Iz brojnih razloga naš stav je odustati od toga – kazao je Moore.