KULTURA

Nagrade 'Srebrena pahuljica' i 'Sloboda' dodijeljene u Sarajevu

Svečanost u glavnom gradu BiH

Fena

8.2.2017

Nagrade ''Srebrena pahuljica'' internacionalnog festivala Sarajevska zima i ''Sloboda'' Međunarodnog centra za mir dodijeljene su večeras u Sarajevu, u više oblasti, pojedincima i institucijama za doprinos razvoju festivala i vrhunska umjetnička ostvarenja.

Dobitnik ''Slobode'' je, pored brojnih dobitnika, i hor Palčić za promociju dječijih prava i sloboda.

Uime tog hora Lana Marinović novinarima je kazala da su ponosni na nagradu jer su nakon dugo godina dobili priznanje za trud u ratnim godinama.

- Ovo je svjetski primjer da djeca pjesmom i plesom brane svoj opkoljeni grad i pod granatama idu na probe - rekla je Marinović te dodala da je bilo 200 članova hora koji su cijeli rat pjevali i plesali.

Navela je da je hor ponovo počeo s radom nakon 20 godina te da sada imaju oko 100 članova, djece iz Sarajeva i Kiseljaka.

Nagradu ''Srebrena pahuljica'' dobio je i Almin Zrno za izložbu ''Akt duše''. On je istakao da je jako sretan zbog ove nagrade jer je došla 33 godine poslije, kada je imao prvi profesionalni angažman.

- Moj prvi profesionalni angažman je vezan za period Olimpijskih igara i divno je dobiti nagradu poslije svih tih godina - kazao je Zrno.

Dobitnici najvećeg priznanja Festivala ''Sarajevska zima'' su, pored ostalih: Ambasada Španije u BiH, Filozofski fakultet UNSA, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Narodno pozorište Sarajevo, Francuski institut u BiH, Akademija scenskih umjetnosti, Muzička akademija, Ambasada SAD-a, SARTR, Pozorište mladih, Muzička produkcija BHRT-a i Ambasada Rumunije u BiH.

Priznanje su dobili i Historijski muzej, Galerija Preporod, Galerija Novi hram i Jevrejska opština, Iranski kulturni centar te Gazi Husrev-begova medresa.

Nagrada ''Sloboda'' dodijeljena je vladama: BiH, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije za nominaciju stećaka na Listu svjetskog kulturnog nasljeđa, Evropskom Parlamentu za izgradnju moderne i otvorene Evrope suočene s izazovima migrantske krize, svjetskim sukobima i nasiljem, Vladi Republike Kine i Festivalu umjetnosti Šangaj za projekat 16+1 - Svileni put i Festivalu Nju Delhi za afirmaciju tradicionalne svjetske kulturne baštine i umjetnosti, te brojnim drugim institucijama, organizacijama i pojedincima.