GLOBUS

Šta će se desiti ako neko izvede teroristički napad na tlu SAD?

Crne prognoze

The New Yorker

8.2.2017

Retorika Donalda Trumpa o potencijalnim terorističkim napadima na američkom tlu dosad se fokusirala gotovo isključivo na napadače iz inostranstva. 

Novoizabrani američki predsjednik fokusiran je na ideju da će SAD napadati samo teroristi iz inostranstva, uprkos činjenici da niti jedna od sedam zemalja kojima je pokušao uvesti zabranu ulaska građana u SAD nije izvela napad na američkom tlu, piše Independent.

Trumpov nalog o zabrani blokiran je tokom vikenda, ali novi američki predsjednik i dalje je odlučan progurati ga i "zaštititi" građane SAD-a, tvrdeći da blokada zabrane čini zemlju ranjivijom i dostupnijom stranim teroristima.

"To je stvar zdravog razuma. Neke stvari su zakon, a neke stvari su jednostavno stvar zdravog razuma. Ova zabrana je stvar zdravog razuma", komentirao je Trump nedavno novinarima.

Ryan Lizza, komentator The New Yorkera, kaže da bi potencijalni teroristički napad koji bi izveli napadači iz inostranstva zapravo išao u korist Trumpu. Prema njegovoj teroiji, Trump zapravo priželjkuje jedan takav napad kako bi sam sebi mogao povećati ovlasti. Kako piše Lizza, moglo bi se dogoditi da Trump nakon takvog napada uvede ekstremne mjere sigurnosti poput onih koje su uvedene nakon napada 11. septembra 2001. godine.

"Ako se dogodi novi teroristički napad, Trump bi mogao zatražiti sve moguće ovlasti koje mu omogućava pozicija predsjednika - čak i one koje su dopuštene samo za vrijeme ratnog stanja. To bi značilo da bi Trump policiji mogao dati ovlasti pretraživanja građana i bez naloga, ili bi ih pak mogao nadzirati bez ikakvih ograničenja", objašnjava John Yoo, advokat Busheve administracije, za The New Yorker.