TENIS

Sjajni Bašić: U trećem setu gubio 1:5 i onda "uništio" Poljaka Przysieznyja

Naš Davis cup reprezentativac odlično otvorio turnir u Budimpešti

A. SOKOLOVIĆ

8.2.2017

Dva sata i 36 minuta sjajnog meča odigrao je naš Davis cup reprezentativac Mirza Bašić na teniskom turniru u Budimpšeti. Bašić je u meču protiv Poljaka  Michala Przysieznyja priredio i senzaciju u trećem setu u kojem je uspio preokrenuti rezultat u svoju korist, nakon što je bio u zaostatku od četiri gema (1:5).

Realno, Bašić je meč trebao riješiti u dva seta, jer je nakon dobivenog prvog seta 6:4, u drugom imao break i bio je na najboljem putu da dobije Poljaka sa 2:0.

Međutim, u četvrtom gemu je izgubio svoj servis i dozvolio Przysieznyju da se vrati u dvoboj i riješi drugi set u svoju korist, nakon što je dobio 13. odlučujuću igru. U tie-breaku je bilo 7:4 za Poljaka.

Na početku trećeg seta, Bašića 20 minuta nije bilo na terenu. Nakon što je poveo 1:0, Bašić je izgubio pet gemova zaredom. Od toga dva na svoj servis.

basic-madjarska

Protivnik našeg igrača u drugom kolu bit će Casper Ruud, Norvežanin, trenutno 216. igrač na svijetu

Poljak je poveo sa 5:1, ali nijednom nije imao meč loptu. Prvo je naš treniser oduzeo servis protivniku za 3:5, pa ubrzo i za 5:5.

Tada slijedi prava drama na Challanger turniru vrijednom 64.000 eura.

Zanimljivo, Bašić je imao priliku da napravi totalni preokret, sa šest dobivenih gemova zaredom, jer je pri rezultatu 6:5 na servis Poljaka propustio jednu meč loptu.

Nakon što je Przysiezny uspio do dođe do 6:6 i drugog tie breaka u meču, Bašić je odigrao maestralno završnicu. Poveo u TB sa 6:0, da bi na kraju iskoristio treću meč loptu i dobio meč sa 7:1 u tie breaku. Ukupno 6:4, 6:7, 7:6.

Protivnik našeg igrača u drugom kolu bit će Casper Ruud, Norvežanin, trenutno 216. igrač na svijetu (godište 1998.).