GLOBUS

Insajderski izvještaj iz Bijele kuće: Došlo je do raskola u porodici Trump, burne reakcije na predsjedničke odluke

Ivanka i Jared nisu sretni

Vanity Fair

8.2.2017

Tokom prvih dana mandata, novi je američki predsjednik Donald Trump donio niz naredbi o različitim temama, od zdravstvenog osiguranja do transpacifičkog partnerstva. 

Kako se radna sedmica bližila kraju, Trump je tiho najavio jednu od najkontroverznijih mjera, ona kojom bi zabranio ulazak u zemlju migrantima iz sedam muslimanskih zemalja kao što su Libija, Iran, Irak, Sirija i Sudan.

Zanimljivo, Saudijska Arabija, odakle su bili napadači 11. septembra, nije na toj listi. Mnogi su primijetili i da Trump tamo, kao i u Egiptu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ima poslovne interese. Predsjednik je objasnio tu mjeru, koju su mnogi nazvali izdajom američkog identiteta, kao zaštitu nacije od stranih terorista.

Prije nešto više od sedam dana, Trumpov zet Jared Kushner postao je njegov savjetnik.

"Imam osjećaj da će Jared napraviti velik posao", najavio je Trump.

Nije ga bilo u prvim danima nakon inauguracije

Kushner, kao i njegova supruga Ivanka Trump, ortodoksni je Židov koji poštuje šabat. Par se od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u nedjelju odriče tehnologije i rada. A u ranoj fazi Trumpove administracije, to je neobično mnogo vremena. Kushner nije bio prisutan tokom cijele zavrzlame nakon inauguracije: kad se Trump borio s medijima koji su izvještavali o malom odzivu na njegovu inauguraciju i kad je pred novinare poslao svog glasnogovornika Seana Spicera koji je tada rekao da se radilo o najvećem odzivu na predsjedničkoj inauguraciji u historiji. Mnogi su tada primijetili da Kushner nije prisutan. A to, kažu neki, nije slučajnost, piše Vanity Fair.

Vrijeme Trumpove naredbe u petak, samo nekoliko trenutaka prije zalaska sunca, značilo je da Kushner neće biti u uredu u subotu. I zaista, on je imao svoj šabat dok su hiljade ljudi protestvovalo širom zemlje, djeca su čekala svoje roditelje koje je policija zadržala, advokati su žurili, a taksisti štrajkali.

Kontroverzne fotografije

Trumpova prva nedjelja u uredu, nakon turbulentne subote, bila je dan kojim se bolje upravljalo. Između ostalog, Trump je tada na svom Twitteru objavio da su ‘mirni prosvjedi obilježje demokracije’. Mnogi su ostali u čudu kad se Kushner i Ivanka Trump nisu pojavili na godišnjoj večeri Alfalfa kluba, ali i kad je Ivanka na Twitteru objavila fotografiju sebe u metalik srebrnoj Carolina Herrera haljini, dok je ruka njezina supruga na njenoj stražnjici.

Istovremeno, širom svijeta građani govore o nestajanju ljudskih prava. Mnogi su odmah komentirali kako se oni tako fotografiraju dok su nedužni građani u zatvorima, porodice bježe od progona iz Sirije, a iz Amerike ih vraćaju tamo. Ubrzo se društvenim mrežama počeo širiti meme s tom njezinom fotografijom, dok na drugom dijelu slike stoji djevojčica izbjeglica iz Sirije umotana u srebrnu foliju koja ju grije.

Kushner ne može kontrolisati Trumpa

Kad su se Kushneri odlučili preseliti u Washington nakon Trumpove iznenadne pobjede, otišli su od udobnog života u New Yorku i carstva nekretnina. Potencijal se mladom paru činio golem. No nakon sedmicu dana, čini se da su naišli na zamku koju su ranije podcijenili. Manje od dvije sedmice na novom poslu, čini se da Kushner ne može kontrolirati svog svekra kao ni druge oko njega. Istog dana kad je Trump posjetio Pentagon, Bijela je kuća priznala Međunarodni dan sjećanja na holokaust, ali u saopćenju su propustili spomenuti Židove. U međuvremenu, Ivanka bi mogla biti spriječena u pokušaju lobiranja za razne mjere za zaposlene žene. Postavlja se pitanje hoće li velike ambicije i neiskustvo mladog para prouzročiti velik uticaj na novog predsjednika, ili će pak oni biti među prvima koji će otići.

Jared Kushner je preuzeo porodični posao s nekretninama kad mu je bilo 25 godina, kada mu je otac završio u zatvoru zbog optužbi o izbjegavanju plaćanja poreza. Tokom Trumpove je kampanje vodio uspješne digitalne operacije. Izvor je za Vanity Fair rekao da je Kushner bio ‘sigurna linija’ u Bijeloj kući.

Na kraju je uspio posredovati sastanku Trumpa s Rupertom Murdochom. Kushner je u decembru, kako piše New York Magazine, rekao 400 rukovoditelja kako je Trumpa možda ‘lako mrziti izdaleka, ali je mnogo umjereniji izbliza’. Svima koji su bili zabrinuti oko Trumpove najave zabrane ulaska muslimanima u zemlju, kao i oko gradnje zida na granici s Meksikom, Kushner je rekao da će se pronaći racionalno rješenje za te probleme.

Ljut zbog propalog sastanka s meksičkim predsjednikom

Trump, naravno, na kraju nije pronašao umjereno rješenje niti za jedan od tih problema. Kako je rekao izvor upoznat sa situacijom, Kushnerov bi uticaj na njegova šefa mogao biti odlučujući. Prošle je sedmice Kushner 24 sata proveo pokušavajući ugovoriti sastanak Trumpa i meksičkog predsjednika Enriquea Peña Nieta. Izvori kažu da je čak razmatrao mogućnost da sam ode u Meksiko i uvjeri tamošnjeg predsjednika da dođe u posjet Bijeloj kući. Naposljetku se Peña Nieto složio, a Kushner je to rekao Trumpu. Bila je to njegova prva pobjeda u ulozi predsjedničkog savjetnika.

Nakon manje od 12 sati, sve se ipak raspalo. Meksički je predsjednik ponovno rekao da Meksiko ne namjerava platiti zid na granici sa SAD-om, a Trump je na svom Twitteru objavio da je s obzirom na njegovo odbijanje plaćanja gradnje zida, možda najbolje otkazati nadolazeći sastanak. I samo tako, sav je trud pao u vodu i sastanak je otkazan.

‘Kushner je bio strašno ljut’, rekao je jedan izvor za Vanity Fair i dodao da ga nikad, tokom cijele kampanje, nije vidio tako ljutog.

A čini se i da je njegov posao već počeo uzimati fizički danak. Postao je blijed, promijenio se njegov govor tijela i naglo je smršavio u samo sedam dana. Drugi pak izvor koji dobro poznaje Kushnera kaže da je za njega karakteristično da zaboravi jesti kad dugo radi.

Ivankina borba

Ni Ivankina uloga i početak života u Washingtonu nisu bili mnogo lakši. Nakon dolaska, zacrtala si je plan da će se baviti politikom vezanom uz djecu, žene i porodice. To je ponavljala i tokom kampanje svog oca, govoreći o pristupačnoj skrbi za djecu i jednakim platama za žene. Mnoge je razljutilo što gotovo uopće nije komentirala druge navode svog oca, poput zabrane ulaska muslimanima u zemlju, gradnje zida s Meksikom ili navoda o njegovom seksualnom napastovanju žena. Vrlo disciplinirana, posvetila se ženskom dijelu biračkog tijela.

Čini se da spomenuta fotografija samo pogoršava stvar pa se mnogi pitaju kako je moguće da neko toliko osviješten o problemima žena ostane potpuno nijem na takvo što. Ipak, nekima se to učinilo kao ponavljajući uzorak. Ivanka Trump je tokom inauguracijskog vikenda šutjela u javnosti kad su milioni žena marširale ispred Bijele kuće. Šutjela je i kada je Trump ukinuo Obamacare koji je pokrivao zdravstveno osiguranje za djecu i omogućavao ga mnogim majkama, kao i trošak kontracepcije, pumpica za izdajanje i regulacija koje omogućuju majkama izdajanje u privatnosti na radnom mjestu.

‘Na fotografiji se čini da Ivanka ipak više sliči svom ocu nego što sam to prije mislio’, rekao je izvor za Vanity Fair.

Budućnost Ivanke Trump i njenog supruga Jareda Kushnera više nije samo u njihovim rukama. Oboje su se uključili u ‘Trumpov vagon’ a sada, nakon samo deset dana, vide znakove da to možda neće ići tako lako kako su planirali. Ipak, Trump je Trump, rekao je jedan izvor blizak porodici.

‘Vrlo je teško tu povući liniju, ali pitanje je hoće li na kraju Trumpova strategija loše uticati na Ivanku. Sve ovo je stavlja u vrlo tešku poziciju’, rekao je izvor.