HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Uskoro videonadzor u svim osnovnim i srednjim školama

S ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja

M. HODŽIĆ

8.2.2017

S ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja te stvaranja sigurnog okruženja, u svim školama na području Mostara u ovoj godini bit će postavljene nadzorne kamere. Kako je potvrđeno iz Gradske uprave, za tu svrhu potrebno je 120.000 KM, a kamere bi trebale biti postavljene u i oko 58 osnovnih i srednjih škola.

Radna grupa

- Mi imamo određeni iznos sredstava za to i kroz natječaj i javne nabavke dat će nam se mogućnost da vidimo koliko je kamera moguće nabaviti. Mi imamo namjeru da ih postavimo u sve škole upravo radi sigurnosti učenika. Nije nam cilj da ih pratimo, nego da suzbijemo sve neželjene pojave - kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.
 
Inače, uvođenje sistema videonadzora u mostarskim školama u cilju suzbijanja svih oblika devijantnog ponašanja prijedlog je radne grupe koja je lani formirana upravo na Bešlićevu inicijativu. Ova radna grupa analizirala je situaciju po pitanju maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja te utvrdila akcioni plan sastavljen od 59 mjera koje treba poduzeti u cilju iskorjenjivanja neželjenih oblika ponašanja.

Direktorica mostarske Četvrte osnovne škole Seada Kuštrić, koja je član ove radne grupe, istaknula je da je realizacija tog projekta od izuzetne važnosti.

Noćna okupljanja

- Poželjno je imati kamere jer se tako kod ljudi razvija svijest o tome da ih neko prati i snima i sigurno je da će se time devijantna ponašanja reducirati. Mi u školi već šestu godinu imamo kamere, njih devet, i mogu reći da smo primjer dobre prakse jer se u međuvremenu dosta toga poboljšalo. Smanjen je broj noćnih okupljanja ispred škole, više se čuvaju škola, dvorište i slično - kazala je Kuštrić.

Bitan rad s djecom

Kuštrić ipak smatra da se postavljanjem videonadzora neće sve riješiti preko noći te da je kontinuirani rad s djecom zapravo ključan.

- Tu je najvažniji ljudski faktor i stalni razgovori s djecom o tome da je nasilje neprihvatljivo i da konflikti ničemu ne vode - dodala je Kuštrić.