GLOBUS

Kontroverzna odredba američkog predsjednika: Šta će sud odlučiti o Trumpovoj zabrani ulaska izbjeglica

Saslušani argumenti obje strane

(Al. Ti.)

8.2.2017

Američki savezni sud odlučit će "čim prije bude moguće" treba li na snagu vratiti odredbu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o zabrani ulaska u Sjedinjene Države građanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja, objavio je sud nakon što je saslušao argumente dviju strana, prenose u srijedu agencije.

Branilac Trumpove administracije nastojao je na jučerašnjem saslušanju uvjeriti tri suca da treba vratiti na snagu predsjednikovu uredbu koju je u petak suspendovao sudija u Seattleu, a na što se administracija žalila.

Trump je 27. januara donio odredbu kojom obustavlja na 120 dana izbjeglički program, a na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja, Iraka, Irana, Jemena, Libije, Sirije, Somalije i Sudana. K tomu se izbjeglicama iz Sirije zabrana izriče na neodređeno vrijeme.

Odluka će biti donesena ove sedmice, rekao je glasnogovornik suda nakon saslušanja koje je trajalo nešto više od sat vremena, a pratilo ga je 137.000 ljudi širom svijeta, prenosi agencija dpa.

August Flentje, posebni savjetnik američkog ministarstva pravosuđa, koje je uložilo žalbu na suspenziju zabrane, branio je na sudu "ustavnost" Trumpove odredbe i rekao da je "ona potpuno u nadležnosti predsjednika države".

Državni advokat Washingtona Noah Purcell rekao je da bi ponovno stupanje odredbe na snagu "bacilo ovu zemlju duboko u haos" kakav je vladao na aerodromima nakon što je odredba bila donesena i naglasio da je pravosuđe dužno "nadzirati zlopotrebu izvršne vlasti".

Flentje je rekao da bi nastavak blokiranja Trumpove odluke nanio državi "nepopravljivu štetu". Kada ga je sudija William Canby Jr upitao da iznese dokaze o vezama između navedenih sedam zemalja i terorizma u Sjedinjenim Državama, Flentje nije naveo nijedan precizan primjer, piše agencija France presse.

Predsjednik Trump je prije saslušanja u utorak ponovio da je odredba "vrlo važna za zemlju" radi zaštite od terorizma. Tokom vikenda odašiljao je oštro intonirane tvitove na račun suca Jamesa Robarta iz Seattlea koji je privremeno blokirao odluku. Trump nije isključio mogućnost da predmet dođe na razmatranje Vrhovnom sudu.