NOGOMET

Dijamant digao Italiju na noge: Džeko sa dva gola sve bliži "Zlatnoj kopački" (VIDEO)

Roma na krilima našeg reprezentativca pobijedila Fiorentinu sa 4:0

A. SOKOLOVIĆ

7.2.2017

Nogometaši Rome večeras su na Olimpicu na krilima Edina Džeke pobijedili Fiorentinu sa 4:0, u okviru zaostale utakmice 23. kola italijanske Serije A.

Roma je slavila najviše zahvaljujući snalažljivosti kapitena naše reprezentacije, koji je bio dvostruki strijelac u 39. i 83. minuti. Dijamant je postigao prvi i posljednji gol na večerašnjoj utakmici.

Golove za Romu su još postigli Fazio u 58. i Nainggolanom u 74. minutu.

Roma trenutno zauzima drugo mjesto na tabeli Serije A sa 50 bodova, četiri manje od Juventusa našeg Miralema Pjanića, koji ima i meč manje. Napoli je treći sa 48 bodova.

Džeko je s nova dva gola, 17. u sezoni za Romu u Seriji A, istakao i kandidaturu za „Zlatnu kopačku“.

Naš golgeter trenutno dijeli lidersku poziciju s napadačem Dortmunda Pierre-Emerick Aubameyang, koji je također do sada postigao 17 golova, odnosno osvojio 34 boda (jedan gol, dva boda).

Trećeplasirani je Edinson Cavani iz PSG-a koji je postigao pet golova više od Džeke i Aubameyanga, ali francuska liga ima manji koeficijent pa ukupno ima 33 boda.

Inače, Džeko je sa ova dva gola došao do kvote 24 u ovoj sezoni. Od njega su u Evropi uspješniji samo Messi (30 golova) i Edisson Cavani (29), iz Barcelone i  PSG-a.

Džeko je već u više navrata do sada pretekao legendarnog Gabriela Omara Batistutu, srušivši nekoliko rekorda koje je držao Argentinac.

No, za Džeku predstoje još dva cilj - Francesco Totti (32 golova) u sezoni 2006/07, te apsolutni vladar Rima, Pedro Manfredini, koji je postigao 34 gola u 1960-1961 godini.

Dijamant može biti ponosan na još jedan rekord.

Džeko je zapravo igrač koji je najviše puta uputio udarac u okvir gola u pet najvećih evropskih liga: 57 puta. 

I tu je apsolutni rekorder ove sezone.

Bravo, Dijamante...

Pogledajte sva četiri gola s večerašnje utakmice, od toga dva našeg Džeke - prvi i četvrti: