ZDRAVLJE U KUĆI

Naučnici uputili alarmantnu poruku cijeloj naciji: Prestanite sisati duhan

Odzvonilo omiljenom poroku

Redkacija

7.2.2017

Oko 20 posto Šveđana ostalo je u šoku nakon što je u jednom medicinskom časopisu objavljeno istraživanje u kojem stoji da je njihov omiljeni nikotinski proizvod izrazito štetan po zdravlje i uzrokuje dijabetes. Naime, neka vrsta duhana pod imenom snus izrazito je popularan u Švedskoj, dolazi u raznim okusima kao što su menta, limun i kava, i sve do posljednjih dana vjerovalo se da taj nikotinski hit je savršena zamjena za pušenje cigareta, piše BBC.

Snus je zapravo vlažni duhan u prahu, pakira se u vrećice nalik onima za čaj, a koristi se tako da se cijela vrećica stavi ispod usne. Na taj način nikotin brže ulazi u krvi sustav.

Koliko je popularan najbolje dokazuje podatak da cigarete konzumira oko 16.7 posto Šveđana (najmanje u EU), a Snus 'siše' čak 19 posto. Šveđane od svoje omiljene navike nije omela ni činjenica da je Snus zabranjen u ostatku EU.

Međutim, ljubitelji 'sisanja' ostali su u nemalom šoku nakon što su naučnici s tri ugledna švedska fakulteta objavili da redovito konzumiranje snusa povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 70 posto! Otprilike sličan rizik predstavlja pušenje kutije cigareta na dan.

Šveđani su na ovom istraživanju radili čak 23 godine, a u njemu je bilo uključeno 54.500 ljubitelja snusa.

Većina ljudi u Švedskoj je vjerovala da su cigarete puno štetnije od snusa i da se konzumiranjem snusa drastično smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. Doktorica Sofia Carlsson, naučnica s jednog švedskog instituta, kaže da je ta teza samo djelomično točna.

- Svi u Švedskoj misle da je snus puno manje opasniji od cigareta, a tu tezu su potkrijepili s dosta dokaza. Međutim, važno je napomenuti da se naučnici uopće nisu pretjerano bavili snusom i rizikom konzumiranja istoga. Moje je mišljenje da, ako želite smanjiti rizik od dijabetesa, prestanete i pušiti i sisati!