VIJESTI

Je li ugovor o izgradnji Centra za upravljanjem otpadom u Goraždu bio samo predizborni trik?

Pet mjeseci nakon potpisivanja radova ni na vidiku

Al. B.

7.2.2017

Na Dan Općine i BPK Goražde, u septembru prošle godine, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i predstavnik kompanije „Pristine“, Seena Rahma Jaberi Haji iz Bahreina potpisali su ugovor o izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom na Trešnjici kod Goražda. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u jeku predizborne kampanje, tada je pompezno najavljena investicija od 43 miliona KM.

Od tada je prošlo skoro pet mjeseci, a miliona i radova ni na vidiku. Novi, mladi vijećnici u Općinskom vijeću Goražde, traže odgovor zašto je jedan od gorućih problema grada tako drsko iskorišten u predizborne svrhe.    

Vijećnica Aldijana Smailhodžić kaže da je Naša stranka od početka upozoravala da je ovaj „projekat“ samo obični predizborni trik. Pojašnjava da Goražde, kao i cijela regija, nema dovoljno stanovnika, niti sirovina čijim bi se prikupljanjem otplatila tako vrijedna investicija.

aldijana

Smailhodžić: Neko bi narodu trebao položiti račune

- Zbog toga sam postavila pitanje u kojoj je fazi izgradnja regionalne deponije. Dobila sam odgovor od nadležne službe da tajanstveni privatni partner iz Bahreina nije ispunio svoju ugovornu obavezu i nije deponovao sredstva u iznosu od 42,9 miliona KM. U obrazloženju je navedeno da je investitor naveo kako postoje velike formalne barijere za unos tako velikog iznosa stranog kapitala u BiH. Produžen mu je rok do 31. januara 2017, mada ne znamo od strane koga, da uplati sredstva, ali to se još uvijek nije desilo. Svoju obavezu iz ugovora nije ispoštovala ni Općina Goražde čiji je udio trebao iznositi 2,6 miliona KM. Postavlja se pitanje da li je ispoštovan član 47. navedenog ugovora koji je obavezivao privatnog partnera „Pristine“ d.o.o. da kao sredstvo obezbjeđenja dostavi bezuslovnu bankovnu garanciju u iznosu od 10% od vrijednosti ponude, kao i da li će Općina Goražde pokrenuti sudski spor zbog nepoštivanja člana 38. u kojem stoji da je ugovorna strana, koja je neizvršenjem svojih obaveza dovela do neuspjelog osnivanja firme, dužna drugoj ugovornoj strani naknaditi svu materijalnu i nematerijalnu štetu i izgubljenu dobit. Sada je nejasno ko bi koga trebao da tuži, jer nijedna od strana nije uradila ništa – kaže Smailhodžić, te dodaje da bi u demokratskim državama, nakon svega, neko narodu trebao položiti račune.

Dokumentaciju vezanu za ovaj i druge kapitalne projekte zatražio je i Klub vijećnika SBB-a. Međutim, 45 dana poslije traženi dokumenti nisu dobijeni, iako je Stručna služba Općinskog vijeća zahtjev proslijedila nadležnim općinskim službama.

– Projekt koji vrijedi 43 miliona kod svakog građanina je izazivao sumnju. To je investicija koja se u ovim krajevima još nije desila, a pitanje je i hoće li se ikada i desiti. Tražimo ugovore da vidimo ko je odgovoran za njih, je li potpisana bankovna garancija i nadam se da ćemo ih dobiti na narednoj sjednici – kazao nam je predsjednik Kluba vijećnika SBB-a, Almir Hasanefendić.

almir

Hasanefendić: Projekt koji vrijedi 43 miliona kod svakog građanina je izazivao sumnju

Za cijeli projekat do sada je osigurano samo 108.000 KM, a i ova sredstva Općini Goražde odobrilo je Ministarstvo za zaštitu okoliša FBiH. U odgovoru na pitanje vijećnice Smailhodžić iz nadležne Općinske službe za prostorno uređenje navode da su u stalnim pregovorima da se ispune obaveze iz ugovora od strane privatnog partnera, iako nije jasno zašto se pregovara o nečemu što je već dogovoreno i svečano potpisano.

– Obezbijedili smo 108.000 KM za izgradnju pristupnog puta što je jedna od obaveza. U toku je raspisivanje tendera za izgradnju pristupnog puta, vode se uporedne aktivnosti na obezbjeđenju električne energije na deponiji, te dovođenju vode – navodi se u odgovoru.