SARAJEVO

Da li je voda u Sarajevu ispravna za piće: Građani tvrde da nije, iz VIK-a kažu da jeste

Usljed konstantnih redukcija i opravki koje se vrše

Al. Ti.

7.2.2017

Nakon što je prije nekoliko dana došlo do zamućenja na glavnom sarajevskom izvorištu Bačevu, te isključenja nekoliko vrela iz sistema vodosnabdijevanja, građani Sarajeva su opet svoje nezadovoljstvo iskazali na društvenim mrežama.

Ipak, posebno su zabrinjavajuće poruke građana koji su se oglašavali na Facebooku, a koji tvrde da voda za piće u Sarajevu nije ispravna.

Povodom toga kontaktirali smo i preduzeće "Vodovod i Kanalizacije". Iz ove kompanije su nam kratko samo kazali kako je voda potpuno ispravna.

- Povodom pojave informacija o neispravnosti vode za piće u Sarajevu, koje su se pojavile na društvenim mrežama, obavještavamo građane da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja zdravstveno ispravna.

- KJKP "ViK" d.o.o. Sarajevo svakodnevno (i vikendima i praznicima) vrši kontrolu fizičkog, hemijskog i mikrobiološkog kvaliteta vode i svi dobiveni rezultati potvrđuju da je kvalitet vode u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće i da se slobodno može koristiti - kazali su za Avaz.ba iz KJKP "ViK".

Inače, i danas su iz ViK-a obavijestili javnost kako će doći do isključenja vode na više lokacija u glavnom gradu BiH zbog opravke kvarova, te se zbog toga mole građani na razumijevanje i strpljenje.