VIJESTI

Demobilisani borci: Ne testirajte naše strpljenje!

Traže svoj zakon i poručuju vlastima

Autor:E. HALIMIĆ

6.2.2017

Prozvat ćemo sve one koji su odgovorni za nedonošenje zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Jasno je da je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević dala negativno mišljenje na Nacrt tog zakona te da je HDZ BiH osnovni kočničar! Kaže to u izjavi za „Avaz“ v. d. predsjednika Saveza demobilisanih boraca FBiH Nijaz Hodžić. 

Svakodnevni sastanci 

On dodaje kako je najbitnije da je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja čvrsta u stavu da je ovaj zakon prioritetan i da neće dozvoliti usvajanje bilo kojeg zakona prije ovog. 

- Krajem prvog mjeseca ove godine održan je dvodnevni sastanak predstavnika boraca obje vojne komponente, federalnog, ali i svih kantonalnih ministara za pitanja boraca, kao i predstavnika oba doma Parlamenta FBiH. Posebna pažnja posvećena je problemu zbog kojeg zakon o pravima demobilisanih boraca još nije upućen u parlamentarnu proceduru - pojašnjava Hodžić. 

sastanak-borci-vlada-aug16-ak-9

Hodžić: Iskoristiti sve metode  

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se održavaju svakodnevni sastanci kako bi se što prije pronašlo rješenje za ovaj problem. Hodžić kaže da Savez na čijem je čelu i Koordinacija ne odustaju od ideje da izađu i na proteste! 

Prozvati kočničare 

- Ukoliko se do kraja marta ne usvoji naš zakon, mi ćemo izaći na masovne demonstracije, ali nadamo se da nas vlast neće testirati. Ukoliko ipak odluče da nas testiraju, onda ćemo iskoristiti sve metode da dođemo do svog zakona – istakao je Hodžić. 

Dodao je da adresa za takve proteste neće biti državne institucije, već centrale stranaka koje koče usvajanje zakona.

- U naredna dva mjeseca održat ćemo sastanke s predstavnicima svih stranaka u FBiH i prozvat ćemo sve kočničare našeg zakona, te odlučiti koja će centrala ili više njih postati poprište masovnih demonstracija boračke populacije - zaključio je Hodžić.    

Nova interresorna grupa 

- Ponovo će biti formirana interresorna radna grupa koja će razmatrati mogućnost da se trenutni nacrt zakona prilagodi, a da se smanji finansijsko opterećenje koje bi njegovo donošenje izazvalo. Pokušat ćemo da u zakonu ostavimo većinu prava, ali koja će biti prihvatljiva i za Vladu FBiH. Cilj je da zakon dođe pred parlamentarce, gdje bismo mi onda intervenirali i dogradili ga putem amandmana - naglasio je Hodžić.