LIFESTYLE

Novi detalj iz života Hitlera i Eve: Nakon seksa posebna metoda za kontracepciju

Detalji iz knjige "Izgubljeni život Eve Braun" autorice Angela Lambert

24sata/Redakcija

7.2.2017

Na jučerašnji dan prije 105 godina rodila se najpoznatija ljubavnica svih vremena - Eva Braun. Toliko je bila zaluđena 23 godine starijim Adofom Hitlerom da se dva puta pokušala ubiti kako bi napokon pristao biti samo njen..

Prvi susret Eve i Adolfa zbio se u septembru 1929. u minhenskom fotografskom studiju Hitlerova bliskog prijatelja Heinricha Hoffmanna. Eva koja je tada imala 17 i po godina upravo je počela raditi kao asistentica. Njihov prvi susret ispričala je svojoj mlađoj sestri Gretl, piše 24 sata. 

- Stajala sam na merdevinama i spremala kutiju na najvišu policu. U taj tren u prostoriju je ušao moj šef s jednim muškarcem neodređenih godina. Imao je smiješne brkove, a na sebi svijetli baloner. U ruci je držao šešir. Obojica su sjeli preko puta mene, i kad sam načas u njih pogledala, primijetila sam da mi taj muškarac gleda u noge. Dan prije skratila sam suknju i bilo mi je pomalo neugodno - ispričala je Eva.

Pobožna porodica

Eva Braun rodila se na jučerašnji dan 1912. u Munchenu kao Eva Anna Paula Braun od majke Franziske, nazivane Fanny i oca Fritza Brauna. Majka Fanny je bila iz vrlo pobožne katoličke porodice, a inače je bila jedna vedra, zabavna, opuštena i smirena žena, a pošteni i vrijedni otac Fritz pripadao je Luteranskoj crkvi.

Oboje su bili ugledni i marljivi građani - na njemačkom se to označava pridjevom Feissig, što ukazuje i na radinost, poštenje, uglednost i čestitost.

- Kad se Eva Braun rodila u Münchenu je padala ledena zimska kiša. I dok je babica pomagala njezinoj majci Fanny da lakše podnese muke dugotrajnog poroda njezin suprug Fritz nestrpljivo je čekao u susjednoj sobi. Već je imao trogodišnju kći i nadao se sinu. Njegova punica koja je bila s njim bila je uvjerena da će njezina kći roditi sina iako je ona rodila pet kćeri. Da se kojim slučajem rodio sin nazvali bi ga Rudolf po habsburškom princu koji se ubio s ljubavnicom u svom zimskom dvorcu. No, rodila se 5,5 kilograma teška kći - piše u svojoj knjizi "Izgubljeni život Eve Braun" autorica Angela Lambert.

Ipak, otac je dozvolio da se njihove tri kćeri Ilse, Eva i Gretl odgajaju u duhu katoličanstva, iako je sam ostao luteran. Majka se bavila domaćinstvom i porodicom, zarađujući šivanjem odjeće, a otac je radio kao učitelj, predajući na višoj tehničkoj školi u Münchenu.

eva-poditelji

Eva sa roditeljima i sestrama: Odrasla u prosječnoj njemačkoj porodici

Eva je tako odrasla u prosječnoj njemačkoj porodici, a kao sve tadašnje djevojke zanimala se za muziku, film i lijepu odjeću. Bila je vesele naravi, iznimno društvena djevojka privlačna izgleda. Kad se počela zanimati za dečke, roditelji su je poslali na školovanje u Samostan engleskih sestara. Izašla je iz njega godinu dana ranije od planiranog,  a u završnom izvještaju iz samostana našlo se dosta kritika.

- Vaša kći je inteligentna i ambiciozna..ipak, nastavni je program nije zanimao, te je smatrala da je naš kućni red neopravdano strog. Među riječima prijekora blista i živi duh tinejdžerice kojoj smetaju stroga pravila i koja želi što prije uroniti u pravi život. Samostan je ipak nešto postigao budući da je jednom godišnje organizirao ginekološki pregled za sve polaznice čime je potvrđeno da je u dobi od 17 i pol godina Eva svakako bila djevica - navodi u svojoj knjizi Lambert.

Eva je odmah nakon izlaska iz samostana počela raditi u foto studiju. Samo dva mjeseca nakon izlaska upoznala je Hitlera.

Hitler, 23 godine stariji od Eve, u to vrijeme je bio potpuno posvećen političkoj karijeri. Njegova stranka već je uvelike osvajala njemačke mase, a on je pomno pazio da ne upadne u kakav ljubavni skandal. Ipak, Evu je s vremenom počeo doživljavati drukčije od ostalih djevojaka koje je povremeno izvodio. Privlačila ga je svojom "nezahtjevnošću", duhovitošću i vedrom naravi. Također sve je više sve više je uviđao da ona posjeduje osobinu koja je vrlo cijenio kod ljudi, a to je povjerenje. Znao je da joj može vjerovati. 

Voli mlade žene

- Hitler je volio mlade, naivne i poslušne žene, a Eva se besprijekorno uklapala u njegovu potrebu za odnosom u kojem će on diktirati pravila. Često je govorio: "Nema boljeg nego istrenirati nešto što je mlado". Eva - jednostavna i neupućena, nimalo prepredena, živahna i željna ugađati bila je idealan "vosak" koji je Hitler mogao oblikovati po volji. Njezino tipično bavarsko držanje i munchenski naglasak morali su mu se od početka sviđati. Nije bila glupa, ali ni genijalna, bila je zgodna, ali ne i prelijepa, živahna, ali ne histerična. Nije ga ugrozila. Htjela je samo udovoljavati - smatra autorica Lambert.

Njihova veza dugo vremena nije bila seksualne naravi. Išli su zajedno u kazalište, na ručak u njegov omiljeni restoran, blizu Hoffmannova studija "Osteria Bavaria", on joj je svako malo darivao sitnice i komplementirao. Čvrsto je odlučila da će Hitlera osvojiti samo za sebe. 

- Rekao je da će ostati neženja, ali i on ima svoju Ahilovu petu - govorila je. 

Evu je Hitler tek nakon smrti svoje nećakinje Geli (kćeri od svoje polusestre) s kojom je imao incestuoznu vezu, a ona je izvršila samoubitvo 1931. -  počeo shvaćati ozbiljnije. Eva počinje dolaziti u Hitlerov minhenski stan i sve više zauzima mjesto koje je dotad pripadalo Geli.  No i dalje joj je posvećivao premalo pažnje pa se ona žalila sestri i prijateljicama da je "ne shvaća ozbiljno". Na dogovorene susrete često nije dolazio, a ne bi joj čak ni poslao obavijest kako neće doći. 

Eva se u novembru 1932. odlučuje na očajnički korak - pokušaj samoubistva. Nastojala je naravno da to samo ostane na pokušaju. Uzela je očev pištolj iz Prvog svjetskog rata i naciljala vratnu arteriju. Promašila je žilu i u posljednji trenutka spasila ju je sestra Ilse. Zahvaljujući hitnoj intervenciji nije iskrvarila.

- Hitleru je neuspjeli pokušaj samoubistva izgledao dovoljno stvarno pa je prekinuo predizbornu kampanju i žurno došao do nje s velikim buketom cvijeća. Na njegovo duboko olakšanje Eva je preživjela. Otad ju je redovitije posjećivao i bio nježniji te joj slao skupocjene komade nakita - piše Lambert u svojoj knjizi.

No tek ju je 1935. nakon pokušaja drugog samoubistva pilulama za spavanje, navodi Lambert, prihvatio kao službenu ljubavnicu i zaključio da se za nju mora valjano pobrinuti. 

- Zavodnička taktika po načelu toplo-hladno kod Eve su izazivali pravu fiksaciju - emocionalna bol nikad ne odbija mlade djevojke. Ali zašto je pod pretpostavkom da su spolne odnose počeli održavati tek 1932. kad joj je bilo 20 godina njime ostala opčinjena i sljedećih 13 godina? Stvar je zacijelo bila u njegovoj morbidnoj opsjednutosti smrću. Drakula, najveći romantični antijunak oduvijek je snažno erotski privlačio mlade djevojke. Savremeni vampir služi se ponešto drugačijim metodama. Ispiranjem mozga djevojku tjera da se ustrijeli u vrat ili proguta ampulu s otrovom - piše Lambert u svojoj knjizi.

Hitler joj je te 1935. kupio skromnu kuću u otmjenom predgrađu Münchena. Tu se uselila s mlađom sestrom Gretl. Nekretnina je godinu poslije i službeno pripisana na nju

- ...Osigurao joj je vlastiti prostor daleko od roditelja i spona koje su je vezale za njih. To je značilo da će imati veći nadzor nad njom, unatoč tome što ga uglavnom nije bilo. Radi društva i utjehe dopustio joj je da se u kuću useli s mlađom sestrom -  više desetljeća nakon toga ispričala je njezina sestrična Gertraud.

S kućom je dobila i kućnu pomoćnicu - imao je dovoljno novca da je razmazi. Imala je obilje prostora i za garderobu a dugački toaletni stolić bio je načičkan njoj najdražom kozmetikom Elizabeth Arden te kristalnim bočicama sa skupim francuskim parfemima. Hitler možda takve stvari nije odobravao kod prosječnih Njemica ali je ugađao njenoj sklonosti prema skupocjenoj kozmetici.

Na najvišoj polici ormara je držala irigator, piše u svojoj knjizi Lambert, što ukazuje na činjenicu da se služila jednostavnom iako ne posve pouzdanom kontracepcijskom metodom - ispiranjem nakon spolnog odnosa toplom vodom i sirćetom. 

Hitlerov osobni tajnik Martin Bormann je imao veliku ulogu u Evinom životu. Ona je prema njemu osjećala izrazitu antipatiju( kao i većina iz Hitlerovog uskog kruga prijatelja) i to uglavnom zbog prepredenosti i sklonosti manipuliranju i silnoj želji na prisvaja monopol nad Hitlerom. Hitler je bezgranično vjerovao svom "najodanijem partijskom drugu". Stoga se Eva nikad nije usudila upustiti s njim u otvoreni sukob.

Prljava veza

Priču o Evi i Adolfu prvi je objavio francuski tabloid Paris Soir u septembru 936. Nakon kratkog spominjanja Hitlerovih veza sa Geli Raubel, britanske plemkinje Unity Mitford i redateljice Leni Riefenstahl autor je zaključio: Trenutačna je miljenica izvan svake sumnje Eva Braun, kći münchenskog profesora. Hitler je zbog nje odbacio sve ostale žene.

Njezini roditelji nisu bili sretni zbog veze s Führerom.

Svijet njezinog oca Fritza se raspao kad je 1934. doznao za kćerinu "prljavu vezu". Od početka je bio protivnik nacizma. Nije mu bilo ni najmanje važno što je bila ljubavnica omiljenog njemačkog kancelara. On je, barem iz vlastite perspektive, neuspješno odigrao očinsku ulogu i Eva je "posrnula", navodi Lambert.

- Pokušao je uvjeriti Evu da prekine to "kretensko" prijateljstvo. Rekao mi je koliko je bio bijesan zbog podlih komentara prijatelja i kolega, te kako taj "drski" čovjek uništava njih obiteljski život. On je Hitleru napisao i pismo od njega tražeći da "ruke drži podalje od Eve" - ispričao je njezin ujak Alois. 
Činilo se da ga je najviše od svega ljuti što se Hitler nije udostojio čak ni odgovoriti. Umjesto toga Evinog oca pozvali su u Gradsku vijećnicu u Münchenu i savjetovali da pristupi stranci. On se poslušno javio, ali su ga odbili zbog navodne političke nepouzdanosti. Sljedeće godine, 1936. su ga tek primili. Herr Braun tako je pospremio skrupule i bavarsko domoljublje u torbu i stao činiti što su mu naložili, ističe Lambert.

Prije nego su zajedno otišli u smrt Eva i Hitler su se odlučili oprostiti sa onima koji su u bunkeru ostali. 

- U neugodnoj tišini, Hitler i Eva pružali su svima ruke, a taj događaj, kao i posljednje Evine riječi, navodi Traudl Junge u svojim sjećanjima: "Bila sam omamljena i jedva sam mogla vidjeti što se oko mene zbiva. Kad mi je prišla Eva Braun nestala je čarolija. Eva se nasmiješila i zagrlila me, a onda mi rekla: Pokušaj se izvući, molim te. Možda se još uspiješ probiti. A onda, molim te, pozdravi mi Bavarsku. Smiješila se, ali govorila je s prigušenim jecajem - ispričala je Junge.

Pištolj kraj nogu

Hitler i Eva vratili su se u sobu, a nedugo potom, oko 15 sati i 30 minuta, iz nje se začuo pucanj. Njihova beživotna tijela pronašli su vozač Erich Kempke i vođa Hitlerjugenda Artur Axmann. Eva je popila kapsulu cijanida.

- Hitler je ležao na krvavom ležaju, a pištolj mu je bio kraj nogu. Evino tijelo bilo je bez tragova krvi, usne plave. Na sebi je imala plavu haljinu od šifona. Glava joj je bila klonula, a bose noge savijene pod tijelom. Izgledalo je kao da spava. Mala mjedena kutijica u kojoj je do maločas bila staklena ampula s otrovom otkotrljala se na pod. Izgledala je poput odbačenog ruža za usne.