SARAJEVO

Abdulah Skaka novi gradonačelnik Sarajeva, Šarić i Trivić dogradonačelnici

Većinom glasova u Gradskom vijeću

N. M.

6.2.2017

Nakon što je imenovana Komisija za izbor i imenoavnje Gradskoj vijeća Grada Sarajeva, vijećnici u prostupili glasanju za gradonačelnika. Pred vijećnicima su se našla dva kandidata - Sabina Ćudić i Abdulah Skaka. 

Sa 16 glasova za, čelnu poziciju Grada Sarajeva preuzeo je Skaka kao kandidat koalicije SDA-SBB. Sabina Ćudić, kao kandidatkinja ljevice, imala je 12 glasova.

Skaka je ovim naslijedio Ivu Komšića.

On je nakon glasanja kazao novinarima, da mu je velika čast i privilegija biti gradonačelnik glavnog grada BiH, ali i da je to velika obaveza i odgovornost.

skaka

- Trudit ću se svojim radom i zalaganjem da dostojno predstavljam građane Sarajeva - kazao je Skaka. On je rekao da će na narednoj sjednici predstaviti svoj ekspoze.

Skaka je do sada obavljao dužnost dogradonačelnika Grada Sarajeva.

Nakon što je Abdulah Skaka većinom glasova izabran za gradonačelnika Sarajeva, vijećnici u Gradskom vijeću pristupili su glasanju za dogradonačelnika. Većinom glasova na ove funckije izabrani su Ivica Šarić i Milan Trivić. Šarić je dobio 16 glasova, dok je Trivić dobio 15.

Vijećnici iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo su Abdulah Skaka, Adnan Talić, Almedin Miladin, Dado Stojnić, Vedran Dodik, Vibor Handžić i Srđan Simonović, a iz Općine Centar Samir Fazlić, Katica Velija, Sead Srna, Nihad Uk, Nuko Grebović, Tea Dreković i Miro Lazović.

Također, mandati su dodijeljeni vijećnicima iz Općine Novo Sarajevo i to Hazimu Bahtanoviću, Srđanu Srdiću, Barbari Peleš Stroil, Miroslavu Živanoviću, Igoru Gavriću, Reufu Hafizoviću i Snežani Omukić, a iz Novog Grada Edini Gabeli, Lani Velić, Saneli Fijuljanin, Enesu Pešteku, Bajri Biberu, Toniju Vukadinu i Miri Jurić.